BetaGroup trekt naar de provincie

De samenwerking met Switch Coworking Charleroi vormt de eerste stap in de decentralisatie van de Brusselse webgemeenschap BetaGroup. Coworking Kortrijk is de volgende in de rij.

De samenwerking met Switch Coworking Charleroi vormt de eerste stap in de decentralisatie van de Brusselse webgemeenschap BetaGroup. Coworking Kortrijk is de volgende in de rij.

Een lezing van ‘Carolo’ en open source-expert Andrien Ramy op 18 september markeerde de start van een samenwerking tussen Switch Coworking Charleroi en BetaGroup. “We willen de webgemeenschap niet alleen in Brussel maar overal in België bijeen brengen”, aldus directeur Julie Foulon van BetaGroup, die in juli 2012 oprichter Jean Derely (WooRank) opvolgde. “Het is dus de bedoeling om her en der regionele kantoren te openen.”

Die regionale kantoren zijn geen nieuwe structuren, maar coworkingcentra die de filosofie van BetGroup delen , waar regelmatig kleine events georganiseerd zullen worden (maximaal 50 mensen). De Brusselaars kunnen wel nog op beide oren slapen, want de BetaGroup-hoogmis gaat nog altijd door in de hoofdstad.

Concreet heeft het partnerschap met Switch (dat deel uitmaakt van het openbare netwerk van coworkingcentra Cowallonia) betrekking op de organisatie van één ‘Switch IT Day’ per maand, en wordt er regelmatig één of andere lezing gehouden. De ene levert de infrastructuur en de andere brengt zijn naambekendheid en netwerk met 7.000 leden in.

De organisatiekosten komen neer op enkele tientallen euro’s. “Net genoeg om wat bier te kopen”, grapt Foulon. Met een jaarlijks budget van ongeveer 120.000 euro (waarvan ongeveer 50 procent in de vorm van subsidies van het Brussels Gewest) kan BetaGroup in elk geval niet al te zot doen.

De “diaspora” terugbrengen

Het doel van een dergelijke toenadering is om lokale webgemeenschappen te ontwikkelen en de “diaspora” terug naar de oorspronkelijke stad Brussel te brengen. Norman en Anton, die de Carolo-antenne van BetaGroup gaan leiden, zijn traditioneel actieve leden die iets in hun streek van herkomst willen doen.

“Er is geen webgemeenschap in Charleroi, ook al is het potentieel er wel, maar de mensen werken allemaal geïsoleerd. We willen ze bijeenbrengen rond een professionele doelstelling. De samenwerking met de BetaGroup zal ons helpen om een kern te creëren op het vlak van ICT”, aldus Philippe Chevremont, bestuurder van Switch Coworking, en ook directeur van het businesscentrum Heracles.

Switch wil graag geeks aantrekken, maar zonder zijn multi-profile-roeping uit het oog te verliezen”. “We willen ook meer algemene profielen aantrekken”, benadrukt Philippe Chevremont. Een niet-exclusieve aanpak die een grote uitdaging vormt, aangezien vaak de community-benadering het succes vormt van een coworkingcenter (zoals dat van de BetaGroup in Brussel, dat zowat 200 leden telt).

Kortrijk, en daarna volgen er nog andere

Naar het voorbeeld van wat er gebeurt in Charleroi, zal BetaGroup in de loop van oktober een samenwerking beginnen met het coworkingcenter ‘Twelve’ uit Kortrijk, een onderneming van Jurgen De Smet, die al actief is BetaGroup in Brussel. En er lopen al volop besprekingen voor Namen en Bergen…

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content