Big Boy Systems capteert de menselijke ervaring op camera

© Matthieu Van Steenkiste

Herinner u de film ‘Strange Days’ of menige Black Mirror-aflevering, waarin nieuwe technologie de mens in staat stelt de handelingen en sensaties van een ander te ervaren. Die toekomst is ondertussen wat dichterbij gekomen. Al is de Third-I 3D-camera van het Waalse Big Boy Systems eerder bedoeld voor medische toepassingen dan voor het herbeleven van een doodsmak of een roofmoord.

Het begon met geluid. Samuel Meirlaen werkte als geluidsingenieur met ‘binaural’-technologie die je in staat stelt geluid te horen exact zoals het bij iemand anders binnenkomt. ‘Zo zijn we beginnen denken aan een manier om beeld op dezelfde manier te capteren, zodat je exact ziet wat iemand heeft gezien.’

Samen met zijn vennoten ging Meirlaen aan het werk. Het geld om een BVBA op te richten werd bij elkaar geharkt, een eerste prototype werd na en tussen de uren in elkaar geknutseld. Ze haalden camera’s uit elkaar, veranderden de elektronische modules, en kwamen zo tot Third-I; een camera die je op het voorhoofd draagt, en alles in 3D beeld en 360°-surround sound filmt, met binaural geluid als kers op de taart. “Op die manier krijg je het meest immersieve beeld dat er bestaat, alsof je het zelf hebt beleefd. Het resultaat van zo’n Third-I-opname is af te spelen op elk mogelijk toestel, maar vooral bedoeld voor virtual viewers als de Oculus Rift.”

“Het businessmodel is dubbel”, zegt Meirlaen: “Op termijn moet de camera gewoon te koop zijn in de handel, maar we werken ook als service. Voorlopig bestaan er van Third-I immers nog maar vier prototypes. Die wilden we nog niet in de verkoop gooien, maar in samenwerking met partners zijn we een productiehuis begonnen dat in opdracht 3D-films maakt. Zo werkten we al voor de festivals Les Ardentes en Dour, maar ook voor France Télévision, ULG, UCL het Sint-Lucasziekenhuis en ga zo maar door.”

Operatie vanuit het perspectief van de chirurg

Theater en festivals zijn nochtans niet de eerste doelgroep voor Big Boy Systems. Meirlaen denkt in eerste instantie aan de medische wereld, waar men niet alleen moet kunnen opereren van op afstand, maar het vooral voor opleidingen zeer handig kan zijn om bij een operatie alles van uit het perspectief van de dokter-professor te kunnen volgen; alsof je zelf met die fijne menselijke motoriek bezig bent, inderdaad.

Dat is dan ook de volgende stap voor Big Boy Systems: het prototype uitwerken tot een camera die klaar is voor dit soort medische toepassingen. “Dat moet binnen zes maanden lukken”, klinkt het bij de oprichter. “Er zijn al een aantal voorbestellingen geplaatst, en we zijn nu met verschillende elektronische consultants in de weer om het hele design en ontwerp te finetunen. Tegen 2019 willen we zover zijn dat er ook een versie voor het grote publiek te koop is.”

Na de initiële lage startkosten, is het nu tijd voor extra geld. “We staan op het punt om 100.000 euro steun te krijgen van de filmorganisatie Wallimage en LinkSquare, waarmee we de volgende maanden ons prototype kunnen uitwerken. Daarna plannen we een nieuwe kapitaalronde om verder te groeien, want we mogen voorlopig dan enkel contacten hebben in Frankrijk en Duitsland, er is geen enkele reden waarom ons product niet wereldwijd bruikbaar zou kunnen zijn.”

Rest nog de vraag waar die wat speelse bedrijfsnaam vandaan komt. Meirlaen glimlacht: “precies daarom, om iets leuks te hebben. Ik kreeg het idee voor Third-I toen ik met de rugzak door Australië reisde, waar bedrijven wel vaker plezante of vrolijke namen dragen, en wilde zelf ook iets niet al te serieus. Ik heb Big Boy Systems voorgesteld, en iedereen was meteen akkoord.”

Big Boy Systems

Maatschappelijke zetel: Waver

Aantal vennoten: 3

Op zoek naar bijkomend kapitaal?: Ja.

Website: www.bigboysystems.com

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content