Co.Station krijgt tweede leven

© web

De tech-incubator en accelerator Co.Station, die deze zomer failliet werd verklaard, krijgt een doorstart dankzij SocialCom en BNP Paribas Fortis.

SocialCom, een specialist in communicatie op sociale netwerken, bevestigt dat de activiteiten van Co.Station officieel heropgestart worden, nadat ze deze zomer abrupt waren stopgezet als gevolg van rentabiliteitsproblemen en een conflict tussen de vennoten.

Het eerste doel was om de continuïteit te waarborgen: de naam en het logo, en zelfs de ‘look and feel’ van de website www.co-station.com blijven dezelfde. Kan je je een ‘leanere’ aanpak bedenken?

Volgens Baudouin de Troostembergh, medeoprichter van SocialCom en ceo van Co.Station, zijn alle vaste kantoorhuurders (d.w.z. de start-ups van enige omvang zoals Sixdots) gebleven, ondanks twee maanden van grote onzekerheid. Alleen enkele kleinere bedrijfjes en freelancers zochten liever een andere werklocatie totdat de situatie duidelijker wordt.

De 2.845 m² grote ruimte is nu klaar om nieuwe huurders op te vangen. De vzw Startups.be gaat er zich de komende dagen vestigen, net als het crowdfundingplatform MyMicroInvest en zijn tiental medewerkers (in maart). Er staan al heel wat evenementen op het programma voor de komende weken, waaronder een CoEntrepreneurs Weekend.

Het WorkCafé, een ruimte voor coworking en ontmoetingen, is opnieuw open. In ruil voor 50 euro per maand kan iedereen hier komen werken (als je je verbindt voor 1 jaar, anders kost het 75 euro).

Zo wordt er gezorgd voor continuïteit, maar ook voor een differentiatie van het ‘businessmodel’ ten opzichte van de eerdere debacle. Co.Station kan nu rekenen op een sterke partner met BNP Paribas Fortis, oppert Baudouin de Troostembergh. De kans dat de huurkosten de pan uit swingen lijkt inderdaad beperkt omdat de vastgoedarm van de bank de verhuurder is van het gebouw.

Voor BNP Paribas Fortis is Co.Station de uitgelezen plaats om interne vernieuwingen in de verf te zetten, of om evenementen te organiseren over onderwerpen in verband met ondernemen.

De piste van het vorige (financiering)model is intussen helemaal verlaten, zo is er geen sprake meer van – vaak willekeurige – commissies op fondsenwervingen. De inkomsten zullen vooral komen van huur (kantoren en ruimte voor evenementen), en van een nieuw incubatieprogramma dat Co.station begin 2015 uit de doeken doet. Voorts worden er volop contacten gelegd met diverse privépartners, al blijft de deur voor een eventuele publieke partner op een kier staan.

Het doel is om incubatiediensten aan te bieden aan jonge innovatieve bedrijven die actief zijn in de ICT en de digitale economie, binnen “een dynamisch en collaboratief ecosysteem, waardoor de bedrijven hun succes optimaal kunnen stuwen.”

Als huurders mikt Co.station voor 80 procent op bedrijven van het ‘scale-up’-type, die al minstens één eerste fundraising achter de rug hebben, en voor 20 procent op start-ups die in de beginfase zitten.

“Als ondernemer kon ik het potentieel dat Co.Station als ecosysteem biedt niet laten schieten”, klinkt het nog uit de mond van de Troostembergh.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content