Co.Station legt de boeken neer

© web
Frederik Tibau expert Digital Innovation & Growth bij Agoria

De met veel bombarie aangekondigde ‘post accelerator’ Co.Station legt na zes maanden de boeken neer. Wanbeheer en financieel gesjoemel zouden het initiatief de nek omgewrongen hebben.

Co.Station richtte zich tot iets rijpere start-ups met een omzet van 500.000 tot 1 miljoen euro, en positioneerde zich als tech-hub waar ondernemers advies van experts en andere ondernemers konden krijgen. Groot verschil met een andere acceleratoren is dat Co.Station een zuiver privé-initiatief was, en dat kandidaat bedrijven gewoon betaalden voor de diensten die ze afnamen en voor de kantoorruimte die ze betrokken in het complex van 2.200 m² in hartje Brussel.

Naast de ondersteuning was het ook de bedoeling om entrepreneurs te helpen kapitaal op te halen bij Amerikaanse investeerders, zodat Co.Station een commissie kon nemen op die fondsenwerving. Medeoprichter Tanguy Peers fungeerde als schakel tussen Brussel en Silicon Valley.

Co.Station legt de boeken neer
© web

Hoewel er volgens de initiatiefnemers 5 jaar gewerkt is aan het project, moet Co.Station na amper 6 maanden de boeken neerleggen. Zagen de oprichters het te groots? Was er wel een markt voor starters met een omzet groter dan 500.000 euro in België?

De krant Le Soir ontdekte alvast dat er een vertrouwensbreuk was ontstaan tussen gedelegeerd bestuurder Edouard Cambier en zijn jeugdvriend en financieel directeur Thierry de Molinari. Die laatste is op 18 augustus op staande voet ontslagen omdat hij op te grote voet zou geleefd hebben op kosten van het bedrijf (wat hij ontkent in een gesprek met de collega’s van Digimedia, doch dit terzijde).

Overigens werd de in Luxemburg gevestigde holding boven Co.Station gekapitaliseerd op 2 miljoen euro, maar kon er nauwelijks een miljoen worden vrijgemaakt door de oprichters. Voor de inkomsten uit de verhuur van kantoorruimte werd er gerekend op 700.000 euro per jaar, maar daar werd nauwelijks 10 procent van binnengehaald.

Bovendien kon de voorbije zes maand nog geen enkele fondsenwerving worden rondgemaakt, waardoor er ook op dat vlak geen inkomsten binnen kwamen. Met andere woorden is er niet enkel te weinig geld vrijgemaakt voor het project, Co.Station heeft zijn inkomsten ook danig overschat.

Vandaag wordt de laatste conferentie georganiseerd in de lokalen van de post accelerator, die als toepasselijke naam “The Benefits of Failing” draagt. Intussen hoopt Edouard Cambier dat hij na dit failliet nog voldoende mensen rond zich kan verzamelen om het project een tweede kans te geven. Wordt ongetwijfeld vervolgd.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content