CoderDojo van start in Genk

Frederik Tibau expert Digital Innovation & Growth bij Agoria

Op zaterdag 27 april wordt de eerste CoderDojo in Genk georganiseerd, in de gebouwen van C-Mine. Na Genk komt Leuven aan de beurt.

Op zaterdag 27 april wordt de eerste CoderDojo in Genk georganiseerd, in de gebouwen van C-Mine. Na Genk komt Leuven aan de beurt. CoderDojo is een van oorsprong Ierse beweging die kinderen tussen 7 en 17 jaar samenbrengt om te leren programmeren (websites, games, apps, …). Het concept leeft van vrijwilligers die zich geroepen voelen om hun kunsten door te geven aan de allerkleinsten. De ambitie van de initiatiefnemers is om wereldwijd 3.000 clubjes uit de grond te stampen.

Martine Tempels, de nummer twee van Telenet, leerde het initiatief kennen op een studiereis van netwerkorganisatie ADM naar Ierland. Toen al opperde ze dat ze CoderDojo graag onder de aandacht wilde brengen in België. Niet veel later voegde de voormalige ICT Woman of the Year de daad bij het woord.

Antwerpen kreeg de primeur. De eerste Dojo op Belgische bodem werd georganiseerd in de gebouwen van Idealabs. Dat initiatief wordt nu maandelijks herhaald in de havenstad, maar ook Genk gaat Dojo’s organiseren, net als Leuven.

“Ik heb in Hasselt en in Genk bedrijven gevonden die bereid waren om het evenement te sponsoren”, vertelt de Limburgse leadcoach Jerry Hamal. “CoderDojo moet immers gratis blijven. Op 27 april gaan we van start, en wel in de gebouwen van webbouwer Nascom. Voor de latere edities verhuizen we naar een ander lokaal in C-Mine.”

In Antwerpen staan intussen 130 mensen ingeschreven voor 30 plaatsen. “CoderDojo lijkt dus ook in ons land een succes te worden”, glimlacht Hamal.

“In Genk gaan we ook van start met 30 plaatsen en met zes coaches. Iets zegt me dat we ook hier snel een bordje met ‘volzet’ zullen moeten hangen, zeker als je weet dat er in Antwerpen al heel wat Limburgers waren ingeschreven.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content