CoEntrepreneurs Weekend geeft Waalse ondernemers duwtje in de rug

Na Nest’Up, Startup Weekend en andere Bootcamps is er alweer een nieuw initiatief dat Waalse ondernemers een duwtje in de rug wil geven. De eerste CoEntrepreneurs Weekends vinden plaats in Bergen, Louvain-la-Neuve en Luik.

Na Nest’Up, Startup Weekend en andere Bootcamps is er alweer een nieuw initiatief dat Waalse ondernemers een duwtje in de rug wil geven. De eerste CoEntrepreneurs Weekends vinden plaats in Bergen, Louvain-la-Neuve en Luik.

De CoEntrepreneurs Weekends willen de ontbrekende schakel zijn tussen een wedstrijd in de stijl van het Startup Weekend en bedrijfsondersteunende structuren zoals incubatoren of acceleratoren.

“Het idee is ontstaan op het einde van één van de de Startup Weekends. Van de zowat vijftig ‘pitches’ werden er amper 6 of 7 projecten geselecteerd. Dat zorgt voor frustratie, zeker omdat de projecten met het grootste potentieel niet altijd de beste presentatie krijgen. We wilden iets voor doen voor al deze projectleiders”, aldus Aurélie Couvreur, mede-initiatiefneemster van de CoEntrepreneurs Weekends.

Een ander groot verschil is dat “het wedstrijdaspect van de Startup Weekends niet strookt met de Belgische realiteit en onze mentaliteit. Er zijn dan ook geen winnaars of verliezers tijdens de CoEntrepreneurs Weekends.”

“Tijdens zo’n weekend kan iedereen die van plan is om een bedrijf op te starten, zichzelf wil bijscholen of van een passie zijn beroep wil maken, deelnemen aan praktische workshops, advies krijgen en een eerste, onmisbare analyse maken van zijn sterke en zwakke punten.”

Het weekend wordt afgesloten met een receptie waarop alle projecten in een korte videopresentatie getoond worden. Doel op het einde van het weekend: een idee omgezet hebben in een levensvatbaar bedrijf.

Niet alleen webprojecten…

Een ander verschil met een Startup Weekend is dat de aanpak individueler is, het is niet de bedoeling om een team te vormen tijdens het weekend. “Beide evenementen hebben hun eigen plaats: een Startup Weekend lijkt meer op een ‘business game’, waarbij de nadruk vooral ligt op webprojecten, terwijl er tijdens een CoEntrepreneurs Weekend echt hard gewerkt wordt aan een project. En met deze aanpak bereiken we veel meer sectoren.”

Het ‘ICT-gehalte’ van het weekend hangt voor een stuk eigenlijk af van de stad waar het evenement plaatsvindt: Bergen trekt doorgaans meer ontwikkelaars aan dan Luik, waar handelsingenieurs goed vertegenwoordigd zijn vanwege de samenwerking met de HEC. “Vast staat dat wel dat de meeste projecten ict-enabled zijn.”

Publiek-privé

CoEntrepreneurs Weekend is een publiek-private samenwerking met steun van het Agence de Stimulation Economique (Agentschap voor Economische Stimulatie) en van het Microsoft Innovation Center. Op die manier wordt de ervaring uit 5 jaar Bootcamps doorgegeven.

Het initiatief wordt trouwens mee gedragen door actoren die zich bezighouden met de begeleiding van jonge ondernemingen en de vereniging Startups.be, en een aantal hogescholen en universiteiten (HEC-Ulg, HELHA, Haute Ecole de Liège).

De eerste CoEntrepreneurs Weekends worden gehouden van 4 tot 6 oktober 2013 in Bergen; van 22 tot 24 november in Louvain-la-Neuve en van 6 tot 8 december in Luik.

De deelname in de kosten per weekend bedraagt 95 euro (om de cateringkosten te dekken). We willen nog benadrukken dat de coaches – allemaal bekende en erkende ondernemers in Wallonië en Brussel – helemaal gratis deelnemen.

U vindt hun namen en andere praktische informatie hier.

Partner Content