CogniStreamer biedt structurele ondersteuning voor goede ideeën

© web

CogniStreamer heeft op korte tijd de koppositie verworven in de markt van innovatiesoftware. Wanneer de markt voor dat soort oplossingen straks boomt, wil het bedrijf uit Kortrijk zijn positie verzilveren. CogniStreamer sluit een nauwe samenwerking met een grotere speler daarbij niet uit.

Volgens onder meer Forrester en Gartner behoort CogniStreamer tot de toonaangevende spelers in de markt van de software voor collaborative innovation. Bekaert was een pionier met de tool van het West-Vlaamse bedrijf. Later volgden klanten als Bpost, ING, KBC, Case New Holland, Taminco en Philip Morris. “We bieden het softwareplatform aan en de bijhorende begeleiding”, zegt ceo Hein De Keyzer. “Onze markt wint heel snel aan maturiteit. Door de aard van wat we doen, zijn we bovendien zowat verplicht om ons internationaal op te stellen.” CogniStreamer doet dat met een team van twaalf medewerkers in Kortrijk en een netwerk van een tiental implementatiepartners.

Procesmatige benadering

“Innovatie is voor veel bedrijven steeds meer een overlevingsstrategie”, zegt Hein De Keyzer. “De martk evolueert zo snel, dat innovatie noodzakelijk is.” Bedrijven moeten constant nadenken over hun toekomst: hoe ze kunnen verbeteren wat ze al doen (incrementele innovatie), of hoe ze nieuwe markten kunnen aanboren (disruptieve innovatie). Incrementele innovatie speelt zich op korte termijn af, disruptieve innovatie loopt op lange termijn. “Je hebt er kennis voor nodig die van buiten het bedrijf afkomstig is. Daar situeren we onder meer de samenwerkingsverbanden tussen bedrijven en externe kenniscentra.”

CogniStreamer biedt een platform aan dat innovatie procesmatig benadert. Het zorgt ervoor dat een onderneming de goede ideeën van medewerkers structureel ondersteunt. Dat maakt het mogelijk het innovatieproces beter en efficiënter te beheren. “Nemen we ING als voorbeeld”, zegt Hein De Keyzer. “Dat bedrijf telt 65.000 medewerkers, allemaal met ideeën die mogelijk tot mooie dingen kunnen leiden. Onze software helpt ING die ideeën te kneden en daar concepten uit te distilleren.” In een volgende stap begeleidt de software die concepten in hun uitwerking tot concrete projecten.

Verdere groei

CogniStreamer was met zijn oplossing één van de eerste spelers in de markt voor innovatiesoftware. Het bedrijf ontwikkelde zijn platform onder meer met steun van het IWT. De verwachting is dat de markt nu op korte termijn sterk zal groeien. Daarom omringt CogniStreamer zich met internationale partners, zoals onlangs nog met EY. “De markt evolueert snel”, aldus nog Hein De Keyzer. “Wellicht bereiken we over een jaar of twee al de maturiteitsfase. Daar willen we graag in meegaan. Ofwel leggen we dat traject zelf af, met het eigen team en ons netwerk van partners, ofwel is er straks een grotere speler die ons onder zijn vleugels neemt. Dat scenario sluiten we niet bij voorbaat uit.”

CogniStreamer

Maatschappelijke zetel:

Engelse Wandeling 2 K10, 8500 Kortrijk

Oprichtingsdatum:

project gestart in 2001, zelfstandige entiteit sinds 2011

Personeel:

12

Kapitaal:

2 miljoen euro

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content