Cook4Chance: etentjes ter bevordering van de integratie van vluchtelingen

© Cook4Chance
Frederik Tibau expert Digital Innovation & Growth bij Agoria

De Brusselse start-ups Kiron en Meetsies lanceren met ‘Cook4Chance’ een initiatief dat inwoners van Brussel en vluchtelingen met een andere culturele achtergrond wil samenbrengen.

Meetsies, is een platform waar mensen nieuwe vrienden maken door te koken en samen te eten. Kiron is een vzw die vluchtelingen helpt om hoger onderwijs te volgen. Beide starters slaan de handen in elkaar en lanceren Cook4Chance om bij te dragen aan de integratie van de vluchtelingenstroom in onze samenleving.

Bedoeling is om inwoners van Brussel én vluchtelingen samen te brengen tijdens privé-etentjes. De start-ups hebben hun oproep om interculturele etentjes te organiseren en zo geld in te zamelen voor onderwijs voor vluchtelingen, vorige week gelanceerd.

“Ik wilde een manier vinden om iets voor de vluchtelingen te doen, maar wist niet meteen hoe”, vertelt medeoprichtster Ségolène Martin van Meetsies. “Toen ik Kiron leerde kennen, realiseerde ik me dat Meetsies een rol voor de integratie van vluchtelingen kan spelen. Met ons project Cook4Chance kan iedereen Meetsies-evenementen organiseren, mensen met verschillende culturele horizonten ontmoeten en geld inzamelen om onderwijs voor vluchtelingen te ondersteunen met Kiron.”

Kiron en Meetsies willen Brusselaars en vluchtelingen bij elkaar brengen zodat ze de kans krijgen om elkaar te leren kennen. Elke geïnteresseerde kan Meetsies-gastheer of -gastvrouw worden door het plaatsen van een evenement op www.meetsies.com (etentje, bordspel avond,…).

De gastheer of gastvrouw vraagt aan alle gasten een vergoeding (gemiddeld 20 à 25 euro voor een etentje) en doneert deze vergoeding aan Kiron om een vluchteling te steunen in zijn/haar studies. Iedereen kan online een plaatsje boeken voor deze interculturele ervaring; de gasten kunnen vrienden, buren, vluchtelingen,… zijn.

“Heel wat mensen contacteren ons met vragen over hoe ze vluchtelingen kunnen ondersteunen”, legt Juan David van Kiron uit. “Ons bedrijfje lanceerde zopas een ‘Code School’ om vluchtelingen op te leiden tot web-programmeurs. We ontdekten al snel dat de vluchtelingen geconfronteerd worden met een gebrek aan infrastructuur en studiemateriaal. Daarom zamelen we geld in via de Meetsies Cook4Chance gastheren en -vrouwen.”

“We gebruiken het geld om eenvoudige hardware aan te schaffen zodat in België gevestigde vluchtelingen online onderwijs kunnen volgen. Met elke 400 euro die we inzamelen, kopen we een computer en kan een vluchteling starten met zijn studies.”

Sommige diners zijn al beschikbaar op het Meetsies platform. Mensen die etentjes willen organiseren kunnen gewoon inloggen op www.meetsies.com/kiron.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content