Corda INCubator opent de deuren

In dit gebouw op de Corda Campus zit de Corba INCubator. © Pieterjan Van Leemputten

In Hasselt is de incubator op de Corda Campus officieel van start gegaan. 32 start-ups, goed voor de helft van de bezetting, zijn al begonnen op de voormalige Philipssite.

Corda INCubator biedt plaats aan 115 mensen (‘seats’) die een bedrijf willen beginnen, maar bestaat uit een traject dat ongeveer zo’n twee jaar duurt. Zo komen ze binnen via Start it @KBC, dat eerder ook in Antwerpen en Leuven een incubator opende, waar ze ook de nodige begeleiding krijgen “We willen zo een broedplaats zijn voor nieuw talent”, zegt Erik Luts van KBC.

Ook iMinds heeft een aantal plaatsen in de incubator. Zij zorgen voor coaching en begeleiding van jonge bedrijven en kunnen ook investeren. Vanuit de hogeschool PXL en de Universiteit Hasselt is er de PXL-UHasselt StudentStartUP, waar studenten hun idee kunnen uitwerken tot een onderneming.

Het initiatief voor de Corda INCubator komt van de stad Hasselt en LRM en is onderdeel van de omvorming van de oude researchcampus van Philips. De stad hoopt zo niet alleen op meer ondernemers in de regio. “We willen er ook voor zorgen dat die talenten in eigen streek kunnen blijven”, zegt burgemeester Hilde Claes. “Dit is het bewijs dat we een oude industrieele site kunnen omvormen tot een omgeving voor nieuwe ondernemers.”

De incubator zelf wordt geleid door Patrick Kestens. Hij benadrukt dat het voor jonge bedrijven cruciaal is dat ze alles in de uitwerking van hun idee kunnen zetten, zonder meteen rekening te moeten houden met huur voor de kantoorruimte of andere faciliteiten. “Zeker in ICT moet je snel internationaal kunnen groeien,” zegt Kestens. “Dat willen we hier mogelijk maken.” Wie nadien op de site wil blijven, kan altijd een zitje of kantoorruimte huren in het gebouw. “Je begint onderaan (de incubator ligt op de 1e verdieping van Corda 1), en kan letterlijk naar boven doorgroeien,” illustreert Kestens.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content