CroFun mikt breed en kijkt internationaal

Frederik Tibau expert Digital Innovation & Growth bij Agoria

Het Belgische crowdfundingplatform CroFun gaat voor een brede projectportfolio en lanceert in 5 Europese landen. Het initiatief ondersteunt alle vormen van crowdfunding: donaties, peer-to-business leningen, winstdeelnames en aandelenparticipaties.

Het Belgische crowdfundingplatform CroFun gaat voor een zo breed mogelijke projectportfolio en lanceert meteen in vijf Europese landen. Het nieuwe initiatief zal ook alle vormen van crowdfunding ondersteunen: donaties, peer-to-business leningen, winstdeelnames en aandelenparticipaties. CroFun is een crowdfunding-platform voor Belgische en Europese ondernemers die lokaal én internationaal hun project willen laten ondersteunen. Het nieuwe initiatief wordt gelanceerd in april, en zal gelijktijdig worden uitgerold in België, Nederland, Frankrijk, Duitsland en Luxemburg. Daarnaast komt er een overkoepelende Europese site waar alle projecten worden gebundeld.

“In Amerika bereik je gigantisch veel mensen wanneer je intekent op een crowdfundingplatform, maar een Duitser die in het Engels deelneemt op een Angelsaksisch equivalent verliest al minstens de helft van zijn potentiële lokale geldschieters”, legt mede-initiatiefnemer en algemeen directeur Etienne Verbist uit.

“Bij CroFun komt je project niet enkel op je lokale site in je moedertaal, maar ook op het Europese platform in het Engels of in het Frans. Als je internationale ambities koestert kan je zo bijna heel Europa bereiken, en hoef je je niet langer op tientallen verschillende crowdfunding-platformen in evenveel landen in te schrijven.”

Een ander element waarmee CroFun zich wil onderscheiden is de brede projectportfolio. “Initiatieven als Sonic Angel, Appsfunder en Angel.me focussen op een welbepaalde niche, waardoor het crowdfunding-concept een beetje verloren gaat”, vindt Verbist, “want bij Sonic Angel gaat de crowd zich beperken tot muziekliefhebbers. Met CroFun willen we het verhaal terug opentrekken. Alles wat innovatief is en wat ethisch kan verantwoord worden moet kunnen. Zakelijke projecten, uiteraard, maar ook creatieve concepten of voorstellen van NGO’s of verenigingen.”

Aandelenparticipaties Last but zeker not least is dat CroFun alle vormen van crowdfunding zal ondersteunen. “In de eerste plaats de donaties en vooraankopen waar deelnemers iets voor in de plaats krijgen à la Kickstarter. Daarnaast begeleiden we peer-to-business leningen, investeringen voor winstdeelnames op basis van omzetstijgingen (denk aan Seeds.nl), en de iets risicovollere aandelenparticipaties (‘equity crowdfunding’).

“Ook bij andere platformen hoor je wel eens dat het mogelijk is om te participeren in aandelen, maar je moet je de vraag stellen of dat wel wenselijke is voor minder dan 100.000 euro”, klinkt het nog. “Begin maar eens 1.000 investeerders van 50 of van 100 euro in te schrijven in een aandeelhoudersregister. Bovendien moet je een dividend uitkeren eens je aandelen verspreid zitten. Dat kan toch niet de bedoeling zijn bij kleine projecten van kleine bedrijven?”

Dit gezegd zijnde, is CroFun volgens Verbist wél uitstekend geplaatst om equity crowdfunding mogelijk maken. “Dat komt omdat we nauw samen werken met Active Capital, een door de toezichthouder erkende financiële adviseur met een Europese licentie die heel wat ervaring heeft met aandelenparticipaties. Bovendien zijn we het enige Belgische platform dat een mix maakt tussen de vier vormen van funding voor de financiering van een project, waardoor je een mooie financiële cocktail krijgt.”

Sociale media Alle CroFun-projecten worden zwaar gepromoot via sociale netwerken, om zo veel mogelijk buzz te creëren. “Crowdfunding gaat om meer dan alleen maar geld ophalen”, besluit Verbist. “Het draait evenzeer om het in de markt zetten van een merk en van een identiteit, waarbij het project in kwestie meteen kan getoetst worden aan de markt. Het is dus erg belangrijk om de sociale netwerken aan te spreken, en om een community uit te bouwen.”

“Stel dat een bank je project niet voor 100 procent wil financieren, en dat je via crowdfunding toch al 70 procent van het bedrag kan ophalen. Als er dan een gemeenschap van 10.000 mensen achter je staat, dan zal een klein beetje bank je de overige 30 procent snel voorschieten.”

Bij de aftrap in april wil CroFun een 30-tal innovatieve projecten op het platform hebben staan, uit de meest diverse sectoren, verspreid over de verschillende crowdfunding-niveaus.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content