D-Sight: “a virtual decision room”

Overspoeld door de vele opties, waarbij de criteria elkaar in tegenstrijdige rangorde verdringen, vinden “besluitvormers” het soms moeilijk om een objectieve synthese te maken en, belangrijker nog, hun keuzes uitdrukkelijk te formuleren en te verantwoorden.

Overspoeld door de vele opties, waarbij de criteria elkaar in tegenstrijdige rangorde verdringen, vinden “besluitvormers” het soms moeilijk om een objectieve synthese te maken en, belangrijker nog, hun keuzes uitdrukkelijk te formuleren en te verantwoorden. Precies dit probleem werd aangepakt door D-Sight, een spin-off van de ULB, door “een software ter ondersteuning van de besluitvorming te ontwikkelen, speciaal bedoeld voor de evaluatie, prioriteitsstelling en analyse van meerdere financiële, technische, operationele, sociale of milieucriteria”, legt Quantin Hayez, medeoprichter van D-Sight, uit.

Dankzij deze oplossing kan je jongleren met meerdere parameters, die vrij worden gewogen door de gebruiker. De tool wijst hem de weg dankzij een interactieve vragenlijst, die hem helpt de criteria te bepalen en de weging te evalueren, met behulp van een gevoeligheidsanalysefunctie.

De methode maakt het mogelijk om elke parameter te variëren, en de invloed op de uiteindelijke beslissing visueel weer te geven. Verschillende grafische tools worden gebruikt om de impact, het belang en de stabiliteit van elk criterium te simuleren. In de toekomst zal een functie het mogelijk maken om de criteria te structureren volgens verschillende pijlers (kwaliteit, kosten …), ze te correleren, de tegenstrijdigheden of mogelijke compromissen te identificeren.

De D-Sight-oplossing wordt reeds gebruikt door Fluxys en de luchthaven van Zaventem (vergelijking van leveranciers), en door ItalFerr (tracékeuze van verschillende TGV-lijnen door de financiële, milieu- en maatschappelijke impacts te vergelijken).

Universitaire onderzoekers over de hele wereld gebruiken de tool om onderzoekopties te vergelijken. Zelfs de afdeling STDF (Standards & Trade Development Facility) van de WTO heeft de oplossing gebruikt om een beslissingsframework te ontwikkelen om prioriteiten te bepalen bij de toekenning van investeringsfondsen in de zich ontwikkelende landen.

Begin 2012 is het bedrijf volop bezig met de verfijning van zijn webversie. Waarschijnlijk zal ze verkocht worden vanaf mei (de publieke bèta is net uit), en ze zal verschillende mensen, zonder beperkingen in tijd of plaats, toelaten om mee te werken aan het beheer van complexe besluitvormingsprocessen.

De toegang tot de verschillende tools inzake besluitvormingsformalisering (afwegen van de criteria, evaluatie en analyse door vergelijking van de scores…) zal afhangen van hun profiel (manager, expert, gewone “viewer”).

D-Sight.web wordt aangeboden in SaaS-formule, maar het bedrijf overweegt ook een ‘packaged’-versie die moet worden geïnstalleerd op de site van de klant “voor diegenen van wie de gegevens te gevoelig zijn om te worden uitbesteed.”

Paspoort:

Benaming: D-Sight

Zetel: Brussel

Opgericht in: 2010

Personeel: 2 personen (3 aanwervingen gepland voor 2012)

Financiering: eigen fondsen (met Waalse en Brusselse steun voor R&D)

www.d-sight.com

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content