Darwin is universitaire incubator voor start-ups

© Darwin
Frederik Tibau expert Digital Innovation & Growth bij Agoria

Met Darwin heeft de provincie Antwerpen er een gloednieuwe incubator voor start-ups bij. In het nagelnieuwe gebouw op het Wetenschapspark van de Universiteit Antwerpen kunnen pre-starters, starters en spin-offs terecht die actief zijn in it en in life- en environmental sciences.

De starters kunnen er beschikken over flexplekken of modulaire kantoor- en laboruimte, krijgen administratieve ondersteuning en kunnen beroep doen op de kennis en expertise van de UAntwerpen en een netwerk aan specialisten.

“De combinatie van kennisclustering, inspirerende architectuur, professionele ondersteuning en een vlotte bereikbaarheid op de as Antwerpen-Brussel, is uniek voor Vlaanderen”, klinkt het uit de mond van algemeen directeur Luc Broos van de Provinciale Ontwikkelingsmaatschappij Antwerpen (POM), die één van de drijvende krachten is van het project.

Eén van de eerste bedrijfjes dat zijn intrek neemt bij Darwin is NSX, een spin-off van de UAntwerpen. NSX ontwerpt en ontwikkelt dynamische en modulaire informatiesystemen. Ook Tri-vizor werkt vanuit Darwin. Zij zorgen voor efficiëntere en duurzamere logistieke oplossingen.

De Darwin-incubator bestaat uit 1.500m² aan bemeubelde kantoor- en laboruimtes en 900m² aan gemeenschappelijke faciliteiten zoals een lunchcorner, vergaderruimtes en een auditorium. Starters zouden er terecht kunnen aan een marktconforme prijs en met flexibele contracten.

“Wat Darwin echt bijzonder maakt, is dat jonge ondernemers er beroep kunnen doen op een netwerk van specialisten rond thema’s als fiscaliteit, subsidies, wetgeving, IP en HR”, gaat Broos verder.

“Hierdoor kunnen ze zich volledig op hun corebusiness richten, en optimaal groeien en evolueren. En ook in de interactie tussen collega-ondernemers met verschillende achtergronden en ervaringen ligt een grote meerwaarde.”

Universiteit

De UAntwerpen is de geprivilegieerde kennispartner. Ondernemers in Darwin kunnen bijvoorbeeld onderzoek uitbesteden aan een universitaire onderzoeksgroep of gebruikmaken van hoogtechnologische onderzoeksapparatuur.

“Door die band met de universiteit kan Darwin uitgroeien tot een ontmoetingsplaats tussen onderzoekers en ondernemers”, verduidelijkt de voorzitter van de onderzoeksraad van de UAntwerpen Jean-Pierre Timmermans. “De universiteit wil ook meer en meer participeren in bedrijven.”

De ontwikkelaar van het terrein en de drijvende kracht achter dit gebouw is dus de Provinciale Ontwikkelingsmaatschappij Antwerpen (POM). “Life en environmental is al jaren een industrieel speerpunt van de universiteit en bedrijven in de provincie Antwerpen“, oppert Broos. “Daarnaast is er de laatste jaren een mooie portfolio aan IT-expertise opgebouwd. Met incubator Darwin willen we deze kennis en expertise verder uitbouwen en versterken.”

Incubator Darwin maakt deel uit van het Wetenschapspark in Niel. Ondernemers die de incubator ontgroeid zijn kunnen terecht in doorgroeigebouw Archimedes. Ze kunnen er grotere kantoorruimtes huren en beroep doen op de faciliteiten van Darwin, maar hebben geen nood meer aan de operationele ondersteuning.

Is het tijd geworden om een eigen gebouw te betrekken? Dan kunnen ondernemers een kavel op de campus kiezen en eventueel hun eigen gebouw neerzetten met ondersteuning door POM Antwerpen.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content