De ‘3D printing’-gok van Vigo Universal

© web

Drie jaar na zijn oprichting heeft het Naamse ict-bedrijf Vigo Universal (informatica, robotica, grafische vormgeving, events, …) een 3D Replication Center geopend.

De start-up werd opgericht door ondernemer Christophe Hermanns, en opende op 27 juni een 3D Replication Center aan de rue Rogier in Namen. Hier bevindt zich voortaan een indrukwekkende poederprinter van bijna 3 meter lang (van Amerikaanse makelij, 3D System), een tiental printers die werken met plastic draad van Chinese makelij, ‘customized’ door Vigo, alsook scanners, lasersnijders en verschillende in 3D geprinte objecten.

Volgens Christophe Hermanns hebben de Chinezen de Amerikanen (tijdelijk) vervangen op het vlak van betaalbare kwaliteitsprinters. Maar Vigo Universal wilde een persoonlijke toets toevoegen: “We hebben wijzigingen aangebracht aan de engineering en het softwaregedeelte om een aantal technische problemen op te lossen.”

Met een dergelijk technologie-assortiment is Vigo Universal één van de eerste bedrijven in België die een 3D printing-center aanbieden voor het grote publiek. En waarschijnlijk een van de grootste in Europa”, verklaart de fan van computers en videospelletjes, die al programmeerde op een Amstrad CPC 6128 toen hij amper 7 jaar oud was.

Klanten van het Replication Center kunnen zelf thuis in 3D printen door een printer (vanaf 1.300 euro voor een plastic model met twee kleuren) en consumables (tussen 20 en 25 euro voor een plastic draadbobijn van 1 kg) te kopen, of ze kunnen hun project meebrengen op een USB-stick en het ter plaatse laten afdrukken.

Vigo biedt via een touchscreen ook een reeks voorwerpen uit de catalogus aan. Het bedrijf wil zoveel mogelijk kunstenaars en designers tentoonstellen. De onderneming richt zich zowel tot particulieren, professionals als tot openbare sector (meer bepaald cultuur).

De klant kan ook een 3D-portret van zichzelf laten maken door te poseren in een studiohoek met 80 fotocamera’s. “We willen bijvoorbeeld 3D-afdrukkken van bustes tegen een democratische prijs aanbieden, onder de 500 euro.”

Paspoort

Naam van het bedrijf: Vigo Universal

Maatschappelijke zetel: Namen

Oprichtingsdatum: januari 2011 (3D center gelanceerd op 27 juni)

Personeel: 5 werknemers + een dertigtal zelfstandigen

Kapitaal: eigen fondsen, 250.000 euro omzet in 2013

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content