De Belgisch-Madagassische vastgoedtools van Drawbotics

Onroerend goed in de verf zetten met behulp van interactieve 2D- en 3D-tekeningen, fotoretouches, en binnenkort ook korte video’s. Dat is wat het jonge bedrijf Drawbotics aanbiedt.

Onroerend goed in de verf zetten met behulp van interactieve 2D- en 3D-tekeningen, fotoretouches, en binnenkort ook korte video’s. Dat is wat het jonge bedrijf Drawbotics (dat in oktober 2013 werd opgestart) aanbiedt op basis van digitale plannen die vastgoedkantoren of particulieren hen toesturen.

“We werken op basis van architectenplannen in 2D of plannen die worden ontwikkeld met gratis tools zoals MagicPlan of op basis van gewone foto’s”, vertelt medeoprichter Youri Dauber. “Hoe beter de kwaliteit van de input van de klant, hoe beter we gedetailleerde interactieve animaties kunnen maken.”

Zodra de klant zijn plannen heeft opgestuurd, hoeft hij zich nergens nog zorgen over te maken. Drawbotics automatiseert het hele proces en creëert interactieve plannen binnen maximaal 48 uur.
De aanpak lijkt vrij sterk op die van een andere Belgische start-up, namelijk 87 Seconds, die gespecialiseerd is in het maken van online bedrijfsfilmpjes.

Het platform zorgt ook voor de integratie van de interactieve plannen in vastgoedwebsites waar het partner van is. Dit is reeds het geval met Immoweb en er lopen volop besprekingen met Immovlan.

“In die zin zijn we een e-marketingplatform voor onroerende goederen, die de zichtbaarheid op het web vergroten.”

Vanaf 10 euro per plan

Drawbotics heeft momenteel vooral agentschappen als klant en genereert gemiddeld 18 projecten per dag, voor ongeveer 200 actieve klanten per maand. “We hanteren zeer agressieve prijzen om deze markt meer bekendheid te geven. Onze winstgevendheid zal dus afhangen van ons vermogen om grote volumes te genereren.”

Een foto retoucheren begint bij 2 euro, een interactief plan kost tussen de 10 en 15 euro en een ‘restyling’ (volledig in beeld brengen van het onroerend goed door er meubelen, decoratie-elementen, enz. aan toe te voegen) kost 100 euro. De start-up biedt binnenkort ook korte video’s of panoramische animaties aan, in aanvulling op een ‘restyling’, voor enkele tientallen euro.

De belangrijkste concurrenten van Drawbotics zijn op dit moment Nederlandse bedrijven zoals Drafting Factory, die iets duurder zijn.

Om de prijzen aantrekkelijk te houden kan Drawbotics rekenen op een verankering in… Madagaskar. De oprichters hebben er immers het bedrijf Soccha opgericht dat actief is in sociale economie (in ‘sociale outsourcing’, hoe vreemd dat ook mag klinken), en dat een vijftigtal werknemers telt. Het platform als zodanig werd ontworpen en ontwikkeld in België op basis van de Floorplanner software, maar de productietaken voor de plannen of retouches gebeuren op het eiland in de Indische Oceaan.

Drawbotics kan rekenen op het advies van business angels zoals Cédric Donck (die Madagaskar goed kent), Jean-Guillaume Zurstrassen en Grégoire de Streel, en hoopt in juli van dit jaar break-even te draaien. Het bedrijf is ook van plan om deze zomer een fondsenwerving te houden zodat het mobiele applicaties voor zijn platform kan ontwikkelen.

Paspoort

Naam bedrijf: Drawbotics (in oprichting)
Maatschappelijke zetel: Brussel
Oprichtingsdatum: oktober 2013
Personeel: 17 personen FTE (via Soccha)
Kapitaal: 50.000 euro eigen startfondsen

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content