De facto Android-iOS duopolie volgens IDC

Uit cijfers van marktonderzoeker IDC over de verkoop van smartphones in 2012 blijken het Android- en iOS-besturingssysteem samen de markt te monopoliseren.

Vorig jaar werden er volgens IDC wereldwijd meer dan 722,4 miljoen smartphones verkocht. Daarvan hadden er 633 miljoen Android of iOS als besturingssysteem. Dat is 87,6 percent van de totale verkoop. In 2011 was dat nog maar 68,1 percent van de toen 494,5 miljoen verkochte toestellen. In het vierde kwartaal van 2012 lag het percentage van de gecombineerde verkoop nog hoger met een aandeel van 91,1 percent.

Het Android besturingssysteem heeft veruit het grootste marktaandeel met 68,8 percent. Apple’s iOS neemt een hap van 18,8 percent uit de smartphonemarkt. RIM, dat inmiddels is omgedoopt tot BlackBerry, zag de verkopen in 2012 dalen met 36,4 percent. Het behaalde een marktaandeel van 4,5 percent en is daarmee nog derde. In januari lanceerde het wel een nieuwe versie van het BlackBerry besturingssysteem.

Symbian, dat wellicht voor de laatste keer in de cijfers voorkomt, staat op de vierde plek met een marktaandeel van 3,3 percent, maar verliest ten opzichte van 2011 wel 70,7 percent marktaandeel. Microsoft sluit de top vijf af met een aandeel van 2,5 percent. Het introduceerde in oktober 2012 het Windows Phone 8 besturingssysteem en zag de verkopen in het laatste kwartaal met 150 percent toenemen. IDC verwacht ook dat Microsoft en BlackBerry met de recente introductie van de nieuwe smartphoneplatformen de komende jaren terrein zullen goedmaken.

Computer Profile onderzocht onlangs in opdracht van Data News het gebruik van smartphones in de Belgische bedrijven. U kan de resultaten hier nalezen.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content