De ultieme ontwikkelomgeving voor digitaal hardwareontwerp

Philippe Faes en Hendrik Eeckhaut hebben tijdens hun doctoraal onderzoek aan de Universiteit Gent zowel software geschreven als hardware ontworpen.

Philippe Faes en Hendrik Eeckhaut hebben tijdens hun doctoraal onderzoek aan de Universiteit Gent zowel software geschreven als hardware ontworpen.

Daarbij merkten ze een enorm kwaliteitsverschil in de tools die ze voor beide activiteiten ter beschikking hadden, zegt Eeckhaut: “Voor de softwareontwikkeling hadden we tools zoals Eclipse, met features zoals intelligente auto-complete, directe feedback bij problemen en refactoring, wat ons heel wat productiever maakte en resulteerde in een hogere codekwaliteit. Voor hardwareontwerp daarentegen beschikten we niet over die hulp. We vinden dat dat beter kan, en daarom werken we nu aan de ultieme ontwikkelomgeving voor digitaal hardwareontwerp, vergelijkbaar met iets als Visual Studio en Eclipse voor softwareontwikkelaars. Deze omgeving zal het mogelijk maken dat digitale-hardwareontwerpers zich kunnen focussen op het creatieve deel van het ontwerp.”

Oorspronkelijk waren Faes en Eeckhaut van plan om hun idee uit te werken als postdoctoraal project. Dankzij SO Kwadraat en Bryo, een initiatief van VOKA voor jonge ondernemers, besloten de twee ingenieurs echter om het bedrijf Sigasi te starten. “Zo konden we alle intellectual property binnen het bedrijf houden en volledig zelfstandig onze koers bepalen,” legt Eeckhaut deze stap uit. Via SO Kwadraat kwamen ze ook in contact met Jan Decaluwe, medeoprichter van chipontwerper Easics en sinds 2006 actief als zelfstandig consultant. “Jan heeft enorm veel ervaring in digitaal ontwerp en ondernemen en helpt ons deeltijds bij strategische en technologische keuzes.”

Op dit moment zijn zes bedrijven een technologiedemonstratie van Sigasi aan het evalueren. Volgens Eeckhaut zijn de eerste reacties alvast enthousiast. “Ook aan investeerders hebben we onze technologie al laten zien. We zijn op dit moment bezig met een zoektocht naar kapitaal voor de verdere ontwikkeling en vermarkting van ons product.” Na de afronding van de kapitaalsronde willen Eeckhaut en Faes de functionaliteit van de tool uitbreiden en halverwege dit jaar een webversie lanceren. “We zoeken ook een ervaren ondernemer als nieuwe ceo, zodat Philippe en ik ons verder kunnen concentreren op de core value van ons bedrijf: de technologie.”

PaspoortNaam: Sigasi, http://www.sigasi.comHoofdkwartier: GentOprichting: januari 2008 Aantal mensen: 2Investeringen en/of subsidies:- IWT type 6 subsidie: 60 000 euro- achtergestelde lening bij Vinnof: 60.000 euro

Partner Content