‘Digital minds’ helpen De Croo met digitale agenda voor België

© Belga
Frederik Tibau expert Digital Innovation & Growth bij Agoria

Minister van Digitale Agenda en Telecom Alexander De Croo (Open VLD) wil de digitale economie in ons land stimuleren en bereidt daartoe een heuse ‘digitale agenda’ voor. Een twintigtal tech ceo’s, academici, durfkapitalisten en opiniemakers helpen met de verfijning van de plannen.

Patricia Ceysens (BE Commerce), Karen Boers (Startups.be), Jos Donvil (Base), Danielle Jacobs (Beltug), Dominique Leroy (Proximus), Frank Maene (Volta Ventures), Henri-Jean Pollet (ISPA), Robin Wauters (Tech.eu), Thierry Geerts (Google), Toon Vanagt (Lean Fund), Benjamin Beeckmans (FeWeb) en nog een hele hoop anderen: de fine fleur van de digitale economie in ons land schoof dinsdagochtend aan in de vertrekken van Alexander De Croo voor een eerste werkvergadering.

De vicepremier timmert (naar analogie met wat Eurocommissaris Neelie Kroes gedaan heeft op Europese schaal) immers aan een ‘digitale agenda’ voor België, en roept daarbij de hulp in van heel wat bekende gezichten. “Een zoveelste praatgroep? Misschien. Maar het is wel degelijk de bedoeling om iets in gang te zetten, om de plannen eindelijk eens ten uitvoer te brengen”, oppert De Croo. “Als dat met de hulp van deze knappe koppen niet lukt, dan moeten we ons vragen beginnen te stellen.”

Het kabinet wil de finale agenda met doelstellingen en concrete voorstellen voor maatregelen begin april bekend maken. “Het is nu aan onze ‘digital minds’ om de puntjes op de i te zetten, en om de plannen verder te verfijnen. Met het eindresultaat moeten we de volgende vijf jaar verder.”

Het doel is om zo veel mogelijk digitale jobs naar ons land te halen, al beseft De Croo dat België nog een lange weg te gaan heeft. “Op het gebied van wireless (4G, wifi, …) moeten we bijvoorbeeld nog een flinke inhaalbeweging maken”, zucht de minister. “Hopelijk steken de gewesten daar geen stokken meer tussen de wielen.”

“Ook op het gebied van e-commerce hebben we een grote achterstand, zowel aan de kant van de aanbieders als aan de kant van de afnemers”, beseft De Coo. “Hoe dat komt? Voor een groot stuk omdat er een aantal elementen in onze wetgeving staan die de digitalisering tegengaan. We missen een aantal puzzelstukken. Als we daar een mouw aan kunnen passen, dan versterken we de digitale economie in ons land, en kan ons land transformeren tot een digitaal ecosysteem dat zorgt voor economische vooruitgang, jobs en innovatie.”

Start-ups

De ‘digital minds’ hebben al meermaals benadrukt dat starters gemakkelijker aan doorgroeikapitaal zouden moeten kunnen geraken, en dat de fiscaliteit voor jonge bedrijven moet worden herbekeken. “We kennen vandaag een forse verlaging van de bedrijfsvoorheffing toe voor onderzoekers”, gaat De Croo verder, “en multinationals maken daar gretig gebruik van. Maar voor starters is die verlaging momenteel niet zo nuttig wegens de archaïsche wetgeving. Er zijn nog te veel struikelblokken.”

Of De Croo een soort van tax shelter overweegt voor ondernemingen die willen investeren in start-ups, liet de minister nog even in het midden. “We moeten in april ook nog iets te vertellen hebben (lacht). In elk geval willen we een omgeving creëren waarin starters sneller aan kapitaal geraken.”

“In de telecomsector moeten we er dan weer op toezien dat onze grotere bedrijven blijven investeren, maar dat tegelijk ook de kleinere spelers een kans krijgen. En ook rond peer-to-peer initiatieven zoals Uber en Airbnb moeten er maatregelen worden genomen.”

De Croo: “Waarom zouden we geen fiscaal en juridisch correct ‘light’-statuut kunnen voorzien voor mensen die zich bezighouden met peer-to-peer? Je kan die dingen niet zomaar verbieden, maar er moet in samenspraak met alle actoren naar een werkbare oplossing worden gezocht. Zodat Brussel wat meer een labo kan worden waar nieuwe bedrijfsmodellen kunnen worden getest.”

Klankbord

“Onze ‘digital minds’ moeten een soort van klankbord zijn, net zoals een Raad van Bestuur dat is in een bedrijf”, besluit de minister. “Daarom ben ik ook tevreden dat zoveel toppers hebben toegezegd. Tegelijk is de samenstelling erg divers: het samenbrengen van starters, ceo’s van grotere bedrijven en digitale denkers zorgt voor een interessante mix van mensen waaruit creatieve ideeën kunnen worden geboren.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content