Dit zijn de acht projecten voor Telenet Kickstart

© Telenet Kickstart
Frederik Tibau expert Digital Innovation & Growth bij Agoria

Van een fantasy game voor voetballiefhebbers tot een app die de gedachten van je kat leest: acht nieuwe projecten trachten onder de auspiciën van Telenet en Idealabs uit te groeien tot een levensvatbare start-up.

Idealabs en Telenet steken voor het tweede jaar op rij samen de hand uit naar de Antwerpse start-up community met een nieuw acceleratorprogramma van vier tot maximaal acht maanden.

De acht projecten die weerhouden werden om deel te nemen aan de stoomcursus (gekozen uit 187 inzendingen die werden teruggebracht tot 25 teams), krijgen een financiële injectie van 25.000 euro waarvoor ze geen equity in ruil geven. De begeleiding is in handen van specialisten uit de bedrijfswereld, en 80 mentoren vanuit diverse hoek.

De vier teams die de jury na vier maanden het meest weten te charmeren, komen voor het tweede en laatste traject in aanmerking, en kunnen nog eens rekenen op een converteerbare lening van 50.000 euro.

Zeven van de acht start-ups die geselecteerd werden, begeven zich binnen drie domeinen die ook voor Telenet kernactiviteiten zijn: connected entertainment, connected living en connected business. Het achtste project, AcademicLabs, won de voorbije Battle of Talents-competitie en kreeg op die manier een wild card.

Telenet-ceo John Porter toonde zich gisteren bij de voorstelling van de teams bijzonder tevreden over de nieuwe lichting. “We hebben dit keer gezorgd voor sterkere teams met profielen die elkaar goed aanvullen”, klonk het. “Daar wrong het schoentje vorig jaar wel eens. Er zaten enkele einzelgängers bij die dachten dat ze de reïncarnatie van Steve Jobs waren.”

Hieronder stellen we de acht kandidaten even kort aan u voor:

  • HeyHey Apps: Dit team heeft al enkele apps op zijn palmares, en werkt nu aan een toepassing die, u leest het goed, vertelt wat uw kat denkt. Een grapje? Misschien wel. Maar katten zijn ook een fenomeen op het web, en HeyHey Apps denk daar op een ludieke manier van kunnen te profiteren. De kattenapp is trouwens vormgegeven door illustratrice Eva Mouton.
  • Spionkop: Spionkop zou wel eens kunnen uitgroeien tot een interessante ‘Play Sports’-partner voor Telenet. Het team rond Octavian Susnea brengt de Fantasy Football hype naar Vlaanderen met een spelletje waarmee voetballiefhebbers een virtueel droomteam kunnen samenstellen, en punten verdienen op basis van de werkelijke prestaties van die spelers. In de VS vertegenwoordigen dergelijke games al een markt van 1 miljard dollar, bij ons staan ze nog in de kinderschoenen.
  • FlatNinja: U heeft het misschien ook ooit moeten doen, op zoek gaan naar een huisgenoot. De immer stijgende immoprijzen zorgen er voor dat jaarlijks zo’n 20 miljoen Europeanen op zoek gaan naar een huisgenoot. Maar hoe vind je de juiste roommate? FlatNinja heeft een app gebouwd die à la Tinder woonplekken voorstelt, en die je met een swipe naar links of naar rechts kan goed- of afkeuren.
  • Happs: De inkt op het diploma van Hannes Hauwaert was nauwelijks opgedroogd toen hij zich aanbood bij Telenet Kickstart met een educatief spelletje dat leren leuk moet maken voor kinderen met dyslexie. Het betreft trouwens een behoorlijk persoonlijk project, want ook Hannes zelf heeft in het verleden al moeten vechten met taal.
  • Stucom: De communicatie tussen studenten en kotbazen verloopt op zijn zachtst gezegd niet altijd zoals het zou moeten. Een telefoontje of een boodschap in de gang vormen niet de meest efficiënte manier om klachten of vragen vlot op te lossen. Stucom voorzien in een social webplatform waar bewoners en huisbazen op een meer gestructureerde manier met elkaar kunnen communiceren.
  • Cumul.io: Deze Leuvense starter begeeft zich met zijn platfom dat bedrijfsdata op een aanschouwelijke manier in interactieve dashboards giet en visueel behapbaar maakt op de trendy markt van de visual analytics. It’s big data Jim, but not as we know it.
  • Transformy: Elk bedrijf, groot of klein, krijgt quasi dagelijks te maken met het probleem van datatransformatie. Je hebt een lijst met gegevens, wil die omzetten naar een net-iets-andere lijst en raakt op de sukkel met tabellen of manueel bandwerk. Transformy biedt een antwoord op dat probleem door de data op een geautomatiseerde manier naar de gewenste vorm om te zetten.
  • AcademicLabs: AcademicLabs wil een matchmaker zijn tussen onderzoekers onderling en tussen onderzoekers en bedrijven. Wereldwijd zijn er immers 17 miljoen onderzoekers aan het werk in laboratoria, elk met hun kennis, maar al te vaak is het moeilijk om bij die mensen terecht te komen, waardoor er nog al te vaak ideeën verloren gaan.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content