Draadloos surfen in de Golf van Mexico

Vijf ondernemende West-Vlaamse studenten en een goed idee, meer bleek er niet nodig om Citymesh een vliegende start te geven. Dat idee was het commercialiseren van grootschalige wifi-netwerken op basis van zogenaamde ‘mesh’-technologie.

Vijf ondernemende West-Vlaamse studenten en een goed idee, meer bleek er niet nodig om Citymesh een vliegende start te geven. Dat idee was het commercialiseren van grootschalige wifi-netwerken op basis van zogenaamde ‘mesh’-technologie.

Daarmee kunnen grote gebieden zoals steden, havens of bedrijventerreinen met een draadloze internetverbinding worden overspannen. Citymesh is nog maar actief sinds 2006, maar kan al bogen op enkele mooie projecten, gaande van enkele Belgische kuststeden tot boorplatformen in de Golf van Mexico. “We leveren niet alleen de infrastructuur, maar denken ook alle mogelijke toepassingen uit om ons netwerk rendabel te maken”, legt ceo Mitch De Geest uit. “De simpelste toepassing is draadloos internet zelf, maar de mogelijkheden gaan van camerabeveiliging over automatische schakelingen tot het draadloos aanbieden van muziek.” Volgens De Geest is de concurrentie binnen Europa beperkt. “Natuurlijk bieden systeemintegratoren ook draadloze netwerken aan, maar dat is vaak point-to-point en dus niet, zoals wij, multipoint-to-multipoint. Bovendien zijn we de enige aanbieder van mesh-netwerken die ook erkend is als operator. Daarin concurreren we dan weer met de Telenets en Belgacoms van deze wereld.”

Citymesh veranderde, zoals gezegd, eigenlijk pas echt van idee in bedrijf na de zomer van 2007. Het had toen net een succesvol testproject met draadloos internet in Blankenberge achter de rug. Sindsdien haalde het heel wat kapitaal op en werd het onder meer door het IWT erkend als innovatief bedrijf. Net nog heeft Citymesh 500.000 euro vers geld opgehaald bij een privé-investeerder. En deze zomer zou er nog één moeten worden afgerond, aldus De Geest, al wil hij er niet meer details over kwijt.

Citymesh draaide vorig jaar een omzet van 250.000 euro en heeft nu al 14 mensen in huis. “De omzet moet dit jaar fors stijgen, het aantal werknemers zou voor 2008 voldoende moeten zijn.” Citymesh gaat nu focussen op enerzijds offshoreprojecten (zoals in de Golf van Mexico) en anderzijds draadloos internet voor steden. “Ook Belgische centrumsteden zijn concreet geïnteresseerd.” De ambitie broeit, geeft De Geest grif toe. “Je bent jong en je wilt wat…”

Naam: CitymeshZetel: BruggeOprichting: 2006Aantal mensen: 14Investeringen en/of subsidies:- IWT: 100.000 euro, Vinnof: 100.000 euro, groeipremies: 40.000 euro, 50.000 euro eigen kapitaal, 165.000 euro banklening- 500.000 euro privékapitaal- Nieuwe kapitaalronde gepland voor volgende zomer

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content