Eddy Merckx en de broers Borlée steunen crowdfundinplatform voor sporters RisingTrack

© RisingTrack
Frederik Tibau expert Digital Innovation & Growth bij Agoria

RisingTrack is een nieuw Belgisch crowdfundingplatform dat atleten en sportprojecten gaat financieren. Het initiatief wordt ondersteund door bekende ambassadeurs zoals Eddy Merckx en de Borlée-broers.

Het idee voor RisingTrack komt van ceo Jérôme Truyens en Morgane Vouche. Truyens speelt al jaren voor onze nationale hockeyploeg, en neemt straks al voor de derde keer deel aan de Olympische Spelen.

“In de hockey-sport – net als in heel wat andere sporten – moet er vaak naar geld gezocht worden om trainingen te kunnen omkaderen, om op stage te kunnen gaan of om materiaal te kunnen kopen”, legt Truyens uit. “Vroeger werden er dan t-shirts, stickers of andere gadgets verkocht, maar dat was erg tijdsintensief: er moest een betere manier zijn om fondsen in te zamelen. Zo zijn we bij crowdfunding uitgekomen.”

Het aantrekken van privésponsors is volgens Truyens veel moeilijker geworden de voorbije jaren, zeker voor atleten die zich nog niet echt bewezen hebben. “Crowdfunding is een ideaal alternatief om fans, en familieleden de mogelijkheid te geven om te investeren. Dat ze zo ook een hechtere band opbouwen met hun favoriete atleten, is mooi meegenomen.”

Voor de giften op RisingTrack (die kunnen variëren van 5 tot 1500 euro) krijgen de investeerders een kleine beloning. “Voor 20 euro kan een sporter bijvoorbeeld een foto opsturen, of voor 100 euro een uurtje privéles geven. Het gaat meer om het vooruithelpen van de sportlui dan om de cadeaus, laat dat duidelijk zijn.”

Topniveau

“Ik ben al zes jaar hockeyspeelster en scheidsrechter, en ik werd geselecteerd voor de Olympische Spelen in Rio”, vertelt Laurine Delforge. “Het probleem is dat ik als scheidrechter geen recht heb op financiële hulp, en ook de sponsors staan niet te springen. Toch wil ik goed voorbereid naar Rio trekken, maar om mijn topniveau te kunnen halen moet ik wel investeren in behoorlijk dure extra opleidingen. Daarom wil ik 5.000 euro ophalen via RisingTrack.”

Sporters zoals Laurine krijgen 30 tot 45 dagen de tijd om het beoogde bedrag te verzamelen. Halen ze 75 procent of meer binnen, dan gaat 10 procent naar RisingTrack. Halen ze minder op, dan krijgt het platform 14 procent van het bedrag.

“Anders dan bij de klassieke platformen leggen we geen ondergrens op”, vult Truyens aan. “Als iemand maar 3.500 euro i.p.v. 5.000 euro ophaalt, is dat ook goed.” De Red Lion hoopt op 35 projecten in het eerste jaar, en zal samen met zijn medeoprichter Morgane Vouche de haalbaarheid ervan proberen in te schatten.

RisingTrack werd opgericht met een startkapitaal van 20.000 euro, dat onder meer afkomstig is van de partners Thierry Melotte en Chantal Richez. Het initiatief krijgt de steun van enkele bekende sportieve ‘ambassadeurs’, onder wie ex-wielrenner Eddy Merckx, de atlete Kim Gevaert en de broers Borlée.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content