eDebex, een eBay voor commerciële vorderingen

eDebex is een marktplaats voor de aankoop en verkoop van … commerciële vorderingen.

Al te vaak merken we dat start-ups weinig kaas gegeten hebben van financiën, maar voor één keer vormt het financiële plaatje zowaar de drijvende kracht achter een bedrijf. eDebex is immers een marktplaats voor de aankoop en verkoop van … commerciële vorderingen.

“We brengen KMO’s die hun cashflow willen verbeteren in contact met bedrijven die te veel cash hebben en daar hun voordeel mee willen doen”, vertelt oprichter Xavier Corman, die kan bogen op een stevige financiële achtergrond (Master op Solvay en verschillende missies als financieel directeur in KMO’s), maar die zich in de eerste plaats toch een ondernemer noemt.

Corman is de man achter Kick & Rush (nu MCS Group), een bedrijf dat promotieartikelen en -kledij verkoopt, en een vijftiental medewerkers telt. Hij zet zich ook vaak in als coach voor jonge starters, recent nog tijdens het Startup Weekend in Luik. Met eDebex steekt hij de handen terug uit de mouwen.

“De aan- en verkoop van commerciële vorderingen gaat terug tot in de Middeleeuwen, maar banken hebben geen belangstelling meer voor deze activiteit”, klinkt het.

“Voor een KMO die een groot contract binnenrijft wordt het steeds moeilijker om een voorschot te krijgen. Ons platform wil dit soort operaties automatiseren. Het voordeel voor de KMO die kampt met een gebrek aan liquide middelen ligt hem eerder in de snelheid dan in de kostprijs, want een overname van commerciële vorderingen kost iets meer dan een klassieke kredietlijn. De koper krijgt een beter rendement op zijn geld, terwijl hij gedekt is tegen risico’s.”

Voor het eerst in Europa

De toegevoegde ‘business’-waarde van eDebex schuilt inderdaad in de audit van elke commerciële vordering. De start-up sloot trouwens een partnerschap met Euler Hermes, wereldleider in kredietverzekeringen, om een standaard verzekering te bieden aan kopers van dergelijke vorderingen.

In de Angelsaksische landen maakt de overname van commerciële vorderingen deel uit van de zeden. Sites als Receivablesexchange.com in de Verenigde Staten of Marketinvoice.com in Groot-Brittannië kennen een groot succes. In Europa daarentegen is de schrik voor risico’s zo groot dat er meer bescherming ingebouwd moet worden. “Ik denk dat we de eerste site in het genre zijn op het Europese vasteland.”

De belangrijkste technologische uitdaging was het platform te interfacen met de gegevens afkomstig van derden, meer bepaald van de kredietverzekeraar. Alles werd in-house ontwikkeld (op basis van het Symfony-framework) door één van de 5 vennoten, Jon McLennan, met de hulp van een externe ontwikkelaar.

eDebex is zeker van plan om zijn kleine voorsprong in Europa te benutten. Momenteel ligt de prioriteit bij de afwerking van de site, de automatisering van de backoffice, de vertaling in verschillende talen en de toevoeging van nieuwe functies. Op commercieel vlak kon het platform al heel wat kopers over de streep trekken, en is het nu gewapend om ook de verkopers te benaderen.

Miljoen in zicht

De onderneming hoopt tegen het eind van het jaar zo’n 1 miljoen euro op te halen bij verschillende Belgische business angels. eDebex koestert de ambitie om over 1 jaar volledig operationeel te zijn in België, en dan geleidelijk uit te breiden naar de buurlanden, te beginnen met Luxemburg.

In minder dan 2 jaar wil de start-up break even draaien. Als het business plan concreet wordt, zou eDebex 20 tot 30 mensen in dienst kunnen hebben over 2 jaar, vooral administratieve/financiële profielen die instaan voor de controle van de vorderingen.

Paspoort

Bedrijfsnaam: eDebex.com Opgericht in: januari 2013
Maatschappelijke zetel: Brussel (BetaGroup)
Personeel: 5 vennoten, nog geen werknemers
Kapitaal: 18.600 op eigen vermogen (momenteel loopt er een fondsenwerving)

Partner Content