ElasticSearch: analyse van big data in open source

. © .
Marc Husquinet Marc Husquinet is redacteur van Data News.

Voor de analyse van de big data biedt de Californische start-up ElasticSearch een open source-tool aan die intern wordt geïnstalleerd of die toegankelijk is via cloud. Met zoektijden in milliseconden…

“Bedrijven helpen hun gestructureerde en ongestructureerde gegevens te analyseren en er een business value uit halen”. Dat is de ambitie van de start-up ElasticSearch die origineel uit de hoek komt met onder andere een dubbele hoofdzetel in Amsterdam en in Silicon Valley. De CEO is trouwens een Nederlander, Steven Schuurman.

Ook specifiek voor ElasticSearch is dat het bedrijf open source-georiënteerd is, meer bepaald met Apache Lucene. Zijn aanbod omvat drie modules: Kibana, een tool voor gegevensvisualisatie en data mining, gegevens die zowel kunnen komen van de gebruikers als van machines (men denkt bijvoorbeeld aan events, logs, enz.); de motor ElasticSearch die wordt gebruikt om gegevens op te slaan en die draait op Apache Lucene; en de tool Logstash om gegevens te verzamelen voordat ze worden gereinigd en verrijkt en geformatteerd in JSON.

Omdat het gaat om open source-oplossingen baseert ElasticSearch zijn businessmodel op verschillende connectoren en plug-ins (meer bepaald Marvel voor het beheer en de controle van de cluster ElasticSearch), en biedt het opleidingen en ondersteuning rond zijn product. Het bedrijf verduidelijkt dat zijn aanbod intern of in cloud kan worden ontplooid, maar ook dat de oplossing “opzoekingen mogelijk maakt met resultaten binnen 10 tot 100 milliseconden, terwijl de concurrenten het hebben over minuten, meer bepaald met Spark en Impala”, aldus Shay Banon, medeoprichter en CTO.

Als mogelijke toepassingen van ElasticSearch noemt Banon zoekopdrachten naar gegevens en interne applicaties, logging analytics (voor fraudedetectie bijvoorbeeld) of de analyse van medische gegevens.

Enkele referenties van ElasticSearch zijn het Office européen des brevets, de Société Générale en Dailymotion in Frankrijk, het Nederlandse Tom-Tom, het Duitse sociale netwerk Xing en verschillende sites die onlangs werden overgenomen door eBay in Europa (waarschijnlijk dus 2ehands.be). Het bedrijf telt meer dan 11 miljoen downloads voor zijn 3 projecten.

Momenteel verdeelt ElasticSearch zijn aanbod rechtstreeks en via partners en er is al sprake van een “ElasticSearch-as-a-Service als er vraag naar zou zijn op de markt.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content