“Er komt een ongeziene overnamegolf af op Europa”

© Istock
Frederik Tibau expert Digital Innovation & Growth bij Agoria

Israëlische durfkapitalisten kijken steeds nadrukkelijker naar Europa voor investeringen. Dat is een relatief nieuw gegeven, want tot voor kort was het al Israël en de VS wat de klok sloeg. De oorzaak? “Er komt een ongeziene overnamegolf af op Europa, vc’s kunnen gouden zaken doen.”

Het mag intussen al een tijdje duidelijk zijn dat het een goed moment is om een technologiebedrijf op te starten. Infrastructuur is goedkoop geworden, er is heel wat geld beschikbaar bij business angels en vc’s, er worden alsmaar meer incubatoren geopend en events georganiseerd, en de overheid doet haar best om het investeringsklimaat aantrekkelijker te maken.

Topman Alan Feld van de Israëlische durfkapitalist Vintage Investment Partners gaf deze week nog enkele andere redenen, die twijfelaars misschien wel over de streep kunnen trekken. “Vroeger keken wij vooral naar Israël en de VS voor participaties, maar dat is veranderd, ook Europa is interessant geworden”, vertelde hij aan een groep van 35 Belgische starters en investeerders die onder de BetaGroup-vlag op economische missie is in Israël.

“Kijk naar Spotify, naar Just Eat of naar Zalando: er ontstaan grote en innovatieve bedrijven op het Oude Continent, die qua schaal niet meer zo ver afzitten van de Amerikaanse. Bovendien is de Europese venturemarkt een pak minder competitief dan de Amerikaanse, en kan je nog veel goedkoper instappen dan in Silicon Valley.”

Feld oppert dat er een ongeziene overnamegolf afkomt op Europa, wat het voor zijn investeringsvehikel (dat een kapitaal van 1 miljard dollar beheert) nog interessanter maakt om participaties te nemen.

“Een bedrijf als Oracle maakt 50 procent van zijn winst buiten Amerika, maar kan dat geld niet zomaar naar de VS brengen omdat er dan te veel belastingen betaald moeten worden. Het wordt alsmaar duidelijker dat die winst geherinvesteerd gaat worden in overnames, voor een groot stuk in Europa.”

“De kwaliteit van de technologiebedrijven is top, de prijzen zijn interessant, en de multinationals weten niet meer wat ze moeten doen met hun geld. Uiteraard willen wij als durfkapitalist deel uitmaken van die overnamegolf. Je zal het aantal exits exponentieel zien toenemen.”

De voorbije twee jaar is Vintage Investment Partners al in vier Europese tech-fondsen gestapt, dit jaar volgen er nog drie andere. De voorbije maanden is Alan Feld ook al vaker naar Europa afgereisd dan de tien jaar daar voor. “We zien heel wat innovatieve dingen gebeuren in Europa, je zou dus maar gek zijn om je afzijdig te houden.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content