Erp door en voor de kmo

De roots van Piton liggen bij VDS Computing. Dat Lokerse bedrijf is sinds midden 2006 in handen van Vision IT Group.

De roots van Piton liggen bij VDS Computing. Dat Lokerse bedrijf is sinds midden 2006 in handen van Vision IT Group.

Franky Dewaele was er sinds 1990 aan de slag en leidde er de erp-afdeling, die hij begin 2006 via een management buy-out overnam. “Enerzijds uit eigen ambitie, anderzijds omdat binnen VDS Computing op verschillende paarden werd gewed, wat soms voor conflicten en frustraties zorgde.” Als erfenis uit het VDS-tijdperk had het kersverse Piton ook onmiddellijk een Luxemburgse poot met enkele grote klanten (onder meer de universiteit van Luxemburg).

Piton heeft een eigen erp-pakket in huis dat met Oracle-tools is gebouwd. Daarnaast commercialiseert en verdeelt het bedrijf ook een crm-oplossing van het Franse Next Application en een document managementpakket van Oravision. “Beide zijn gemakkelijk te koppelen aan onze oplossing, waardoor we een vrij volledig aanbod in huis hebben”, aldus Dewaele. Maar is erp geen verzadigde markt? “Ok, er zijn veel pakketten op de markt, maar wij hebben ons gefocust op de kmo’s, aan wie we een betaalbaar pakket kunnen aanbieden.” De keuze voor Oracle doet Piton concurreren met de Navision-oplossingen van Microsoft. “Maar wij kunnen ingrijpen op onze eigen code, wat bij Microsoft toch niet echt kan. De communicatielijnen met onze klant zijn heel kort. De klanten bepalen de functionaliteiten via user groups. We leveren zo een modulair, flexibel pakket, door en voor de kmo.”

Piton is volop aan het evolueren van een technisch georiënteerde organisatie naar een salesgedreven bedrijf. 2008 was een moeilijk jaar. De omzet lag met 2,2 miljoen euro dan wel ruim 40 procent hoger, maar de rendabiliteit was zwak. “We hadden net veel geïnvesteerd in de commercialisering van ons product, maar eind vorig jaar viel alles stil”, zegt Dewaele. “We hebben intern wat bijgestuurd waardoor het er nu in het eerste kwartaal van 2009 al beter uitziet.” Doelstelling is dezelfde omzet te halen, maar dan met zwarte cijfers.

Toch wil Dewaele zo snel mogelijk naar een organisatie met 50 mensen doorgroeien. “Nu zijn we niet klein en niet groot, wat van onze werknemers toch heel wat flexibiliteit vereist.” Die groei zal niet alleen organisch zijn, geeft Dewaele toe. “Ik heb de voorbije jaren al 6 à 7 bedrijven bezocht, maar ze moeten wel binnen het plaatje passen.” In 2007 nam Piton al MasterIT uit Zwijnaarde over. Nu zijn er nieuwe concrete contacten met een bedrijf. “Vooral in Wallonië willen we nu meer voet aan de grond krijgen…”

Naam: PitonZetel: DrongenOprichting: 2006Aantal mensen: 22Investeringen en/of subsidies:- 2006: 410.000 euro- 2007: 200.000 euro- 2008: 400.000 euro

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content