Esperity gebruikt wearables voor onderzoek naar kankerpatiënten

© Esperity
Frederik Tibau expert Digital Innovation & Growth bij Agoria

Het Belgische sociale netwerk voor kankerpatiënten Esperity gaat onderzoeken hoe behandelingen beter afgestemd kunnen worden op de levensstijl van patiënten. Honderd mensen met verschillende kanker-types nemen er aan deel. De metingen gebeuren grotendeels met wearables.

De studie zal onder meer de noden en de levenskwaliteit van patiënten tijdens en na een behandeling beoordelen. De resultaten van het onderzoek worden verwacht tegen 2017. Esprerity werk hiervoor samen met de Vrije Universiteit Brussel, de Université catholique de Louvain en SIRRIS, een non-profitorganisatie voor technologie.

Voor het onderzoeksproject zullen Esperity en zijn partners tal van wearables gebruiken, onder meer bij bij patiënten met borst-, darm- en prostaatkanker. “De levensstijl van patiënten en de impact op hun levenskwaliteit zijn de beslissende factoren bij de keuze voor een behandeling”, vertelt ceo en oprichter van Esperity Mitchell Silva.

“In de wetenschappelijke literatuur wordt dit courant gelinkt aan zes factoren: beweging, slaapkwaliteit, stressniveau, voeding, rookgedrag en alcoholconsumptie. De meeste van die factoren gaan we meten met wearables.”

Gebruiksgemak

In een voorbereidende fase (eigenlijk een haalbaarheidsstudie), zullen honderd patiënten gedurende een jaar worden opgevolgd. “Er zijn verschillende factoren die we moeten uittesten, zoals de gebruiksvriendelijkheid van de toestelletjes, de levensduur van de batterij en het effectief capteren van de gegevens”, oppert Silva.

“Tegelijk zullen we met de hulp van specialisten in het ziekenhuis controles inlassen waarmee we de levenskwaliteit wetenschappelijk evalueren.”

Volgend jaar begint Esperity dan met het verzamelen van de onderzoeksdata. Deze informatie moet dienen om een model te ontwikkelen dat tips geeft aan gebruikers welke levensstijlveranderingen ze kunnen maken om hun levenskwaliteit te verhogen.

De resultaten van de wetenschappelijke studie worden gepubliceerd en zullen een basis vormen voor verder onderzoek. Op termijn wil Esperity bijvoorbeeld bekijken of er een link is tussen genetische factoren en het effect van bepaalde behandelingen op de levenskwaliteit van patiënten.

Sociaal netwerk

Een jaar na zijn lancering heeft Esperity 5.000 gebruikers die ervaringen delen met elkaar en hun omgeving. Daarnaast waken zorgkundigen over de kwaliteit van de boodschappen op de website. Wil je zelf ook iets delen op Esperity, dan kan je je hier aanmelden.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content