Europa beloont de jonge wolven van SoundCloud en SwiftKey

Neelie Kroes heeft de eerste “Europioneers Awards” uit aan Alexander Ljung en Eric Wahlforss van SoundCloud. Jon Reynolds (SwiftKey) won in de categorie jonger dan 30 jaar.

Neelie Kroes, vicevoorzitster van de Europese Commissie die instaat voor de digitale strategie, reikte de eerste “Europioneers Awards” uit aan Alexander Ljung en Eric Wahlforss van SoundCloud. Jon Reynolds (SwiftKey) won in de categorie jonger dan 30 jaar.

De “Europioneers awards” zijn een nieuw initiatief van de Commissie om aan te tonen dat Europa zich wel degelijk kan meten met Silicon Valley op het vlak van technologisch ondernemerschap. Het evenement past in het kader van Startup Europe, het Europese plan om de oprichting en ontwikkeling van start-ups te bevorderen. De prijsuitreiking vond plaats in Amsterdam.

Er was heel wat schoon volk onder de 10 finalisten (van de 908 kandidaten uit heel Europa): onder meer de oprichters van Rovio (Angry Birds), Spotify en Deezer.

“YouTube voor geluid”

De prijs voor “tech entrepreneur of the year” ging uiteindelijk naar een duo: Alexander Ljung (een Engelsman die opgroeide in Zweden) en Eric Wahlforss (Zweed). Hun verdienste is de oprichting van Soundcloud in 2008, een audioplatform dat gevestigd is in Berlijn en Londen en zowat 40 miljoen gebruikers telt.

Het doel van SoundCloud is om online muziek algemeen toegankelijk te maken en er iets anders uit te halen dan een gewone een passieve ervaring. Met SoundCloud kan zowat iedereen zijn muziek, geluidsfragmenten en podcasts online zetten, opnemen, promoten en verspreiden. De gebruikers beschreven het als een soort van “YouTube voor geluid”. Alexander Ljung is de CEO en Eric Walhforss (zelf muzikant) staat in voor de productontwikkeling en de algemene strategie.

Voorspellende tekstinvoer

Het wonderkind Jon Reynolds heeft zich onderscheiden in de categorie “tech-ondernemers onder de 30 jaar” en richtte in 2008 SwiftKey op toen hij amper 22 was. SwiftKey is een applicatie die het typen op touchscreens vergemakkelijkt.

Dankzij zijn modellering van de relatie tussen de woorden van een taal kan SwiftKey het huidige woord dat gevormd wordt en het volgende woord in een zin voorspellen, zodat gebruikers de tekst niet letter voor letter moeten invoeren. Om deze nieuwe generatie software voor voorspellende tekstinvoer te ontwikkelen, zette SwiftKey een team van meer dan 100 mensen op in Southwark, in het centrum van Londen, met kantoren in San Francisco, New York, Beijing en Seoul.

Op 19 juni maakt de Commissie in Dublin de winnaars bekend van een andere wedstrijd, die deze keer meer de nadruk legt op de start-up zelf in plaats van op de oprichters: Tech All Stars is een acceleratieprogramma (soort van Nest’Up, maar dan op Europees niveau) waarvoor 12 finalisten zullen worden geselecteerd.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content