Europese Commissie richt start-up platform op

Luc Blyaert was hoofdredacteur bij Data News

In Brussel is het European Digital Forum en het Start-up European Partnership opgericht. Het moet een denktank en een platform worden om meer start-ups te promoten in Europa.

In Brussel is het European Digital Forum en het Start-up European Partnership opgericht. Het moet een denktank en een platform worden om meer start-ups te promoten in Europa.

EC-commissaris Neelie Kroes had beide initiatieven reeds aangekondigd op het World Economic Forum, en nu zijn ze ook officieel van start gegaan. “Er is te weinig ondernemerszin in Europa en te weinig start-ups. Het moet sneller. Faalangst en het gebrek aan erkenning zijn de grote struikelblokken,” vertelde Neelie Kroes. EC-voorzitter Manuel Barroso was naar eigen zeggen verbaasd om tijdens een bezoek aan Silicon Valley te zien hoeveel Europeanen er aan de slag waren. “Het heeft dus te maken met een mindset, niet met regelgeving,” vond hij.

Investeerder Sherry Coutu gaf aan dat “100 procent van de nieuwe jobs in Europa afkomstig zijn van bedrijven die niet ouder zijn dan 5 jaar.” Tegelijk wees Alberto Onetti, de voorzitter van het nieuwe Start-up European Partnership erop dat “50% van de Europese start-ups hun 5de verjaardag niet halen.” Toch is hij behoorlijk optimistisch want “de jongste 3 jaar hebben meer dan 1.000 Europese start-ups een investering van meer dan 1 miljoen euro opgehaald. ” Het Partnership, waarin ook telecomoperatoren Orange en Telefonica betrokken zijn, wil investeerders en start-ups dichter bij elkaar brengen. Daarvoor worden op regelmatige tijdstippen in diverse hoofdsteden start-up events georganiseerd.

De organiserende Lisbon Council vindt tevens dat de volgende voorzitter van de Europese Commissie een ‘digitale voorzitter’ moet zijn. Junker reageerde alvast enthousiast met een brief. Guy Verhofstadt deed het met een tweet…

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content