Facebook voor kankerpatiënten

© Thinkstock

Twee Belgische ondernemers hebben een sociaal netwerk ‘Esperity’ ontwikkeld dat kankerpatiënten overal ter wereld samenbrengt. Gebruikers kunnen zo hun ‘medical twin’ vinden en onder meer nagaan of ze de optimale behandeling krijgen.

De businesspartners achter Esperity zijn bio-ingenieur Mitchell Silva (MiMedication) en kankerspecialist Erard le Beau de Hemricourt.

Ze hebben hun project dinsdag voorgesteld aan Vlaams minister-president Kris Peeters en het publiek op de medische beurs conhIT in Berlijn.

Gelijke patiënt Esperity wordt internationaal gelanceerd in juni. Vanaf dan kunnen kankerpatiënten op het sociale netwerk met elkaar in contact treden. ‘Ze kunnen er bijvoorbeeld hun laboresultaten met elkaar vergelijken maar ook gewoon een praatje maken, zoals op Facebook’, vertelt Silva.

Het grote onderscheid is dat de gebruikers via Esperity op zoek kunnen naar hun ‘medical twin’, een patiënt die hun gelijke is naar ziektebeeld en genetica. Zo kunnen ze onder meer vergelijken of een verschil in behandeling of levensstijl tot andere resultaten leidt.

De volgende stap, die weliswaar nog even op zich zal laten wachten, is de toevoeging van objectieve testgegevens, die met sensoren worden verzameld, aan de website.

Financiering

Esperity wordt momenteel nog op punt gesteld met een testpubliek en een team van oncologen. Silva en Le Beau de Hemricourt leggen ook contacten met farmabedrijven, die zullen instaan voor de financiering van de gratis website.

Mitchell: ‘De farmaceutische bedrijven zijn geïnteresseerd in de onderzoeksresultaten die we verzamelen. Zo krijgen ze informatie over de levensstijl van de patiënten en de invloed ervan op hun genezing. Lichaamsbeweging, bijvoorbeeld, is erg belangrijk in het herstelproces.’ (Belga/KVDA)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content