Fishing Cactus speelt het spel zoals het hoort

Op amper vier jaar tijd is het bedrijf Fishing Cactus uit Bergen uitgegroeid tot een vaste waarde op het vlak van gaming in België (en Frankrijk).

Op amper vier jaar tijd is het bedrijf Fishing Cactus uit Bergen uitgegroeid tot een vaste waarde op het vlak van gaming in België (en Frankrijk).

Het bedrijfje werd opgericht door vier ‘ouwe rotten’ in videogameland, waaronder Laurent Grumiaux (nu commercieel directeur van de start-up). De onderneming ontwikkelt video- en internetgames die ze zelf verkoopt of via grote uitgevers als Sega, Ubisoft, Microsoft of Big Ben.

De voorbije jaren voegde Fishing Cactus een extra competentie toe door enkele mooie projecten binnen te halen op het vlak van ‘serious gaming’, games voor educatieve of informatieve doeleinden, meer bepaald voor opleidingscentra in Wallonië (Technifutur, enz.).

Onlangs kreeg Fishing Cactus de opdracht om een educatief spel te maken voor digitale tablets, naast de tentoonstelling Renaissance 2.0 van het Mundaneum van Bergen.
Serious games zijn nu goed voor 30 tot 35 procent van de omzet van het bedrijf.

Die omzet wordt trouwens voor zowat 70 procent gegenereerd in het buitenland. Onlangs won de onderneming ook een award van Awex voor zijn exportdynamiek.

“Videogames kennen werkelijk geen grenzen. Het zou jammer zijn om ons te beperken tot 11 miljoen Belgen”, aldus Laurent Grumiaux, die de troeven van zijn bedrijf nog even opsomt in een erg concurrentiële markt die volop aan het consolideren is:”Wij zijn experts in de ontwikkeling van natuurlijke interfaces, bijvoorbeeld op basis van bewegingsherkenning”, klinkt het nog.

Zo ontwikkelde Fishing Cactus al games op basis van het Kinectplatform in de medische of transportsector. “Onze andere troef is dat onze technologie op verschillende platformen kan draaien, zowel op pc’s als op Android tablets of iPads.”

De start-up legt momenteel de laatste hand aan de lancering van Creatures 4 (www.creatures4-lejeu.fr), een spel ontwikkeld in samenwerking met de Franse uitgever Big Ben, die een zekere buzz in de gamosfeer teweeg zou moeten brengen.

De onderneming heeft sinds haar oprichting altijd winst geboekt, maar trok onlangs vers kapitaal aan om haar ontwikkeling te versnellen. Ze deed dat via een participatie van het bedrijf K2 van filmproducent Dominique Janne en het Waalse beleggingsfonds Start, dat gespecialiseerd is in creatieve bedrijven. De vier oprichters behouden wel een meerderheidsbelang.

Paspoort: www.fishingcactus.com Maatschappelijke zetel: Bergen
Opgericht in 2008
Personeel: 29 medewerkers
Kapitaal: meer dan 500.000 euro, voornamelijk in handen van de vier oprichters, participaties van K2 en het investeringsfonds Start.

Partner Content