FoundationDB: het beste van SQL en NoSQL

Marc Husquinet Marc Husquinet is redacteur van Data News.

De startup FoundationDB zegt dat het een nieuwe aanpak heeft voor operationele databanken.

De startup FoundationDB zegt dat het een nieuwe aanpak heeft voor operationele databanken. Met de komst van sterk gedistribueerde applicaties, zoals bij Facebook, Google, LinkedIn, Twitter en anderen, schieten SQL-databases tekort op vlak van schaalbaarheid, beheersgemak, kosten en cloud-inzetbaarheid. Dat vindt althans Dave Rosenthal, oprichter en ceo van FoundationDB. Hij verduidelijkt dat databases met NoSQL werden gemaakt om deze problemen aan te pakken, “Het gaat om een ander datamodel waarbij de logica minder in de database, maar wel in de applicaties zit.”

FoundationDB beschikt over een motor die informatie over een database opslaat als relationeel aan NoSQL met de garantie van een fouttolerantie en ondersteuning voor ACID (Atomicity Consistency, Isolation and Durability), allen schaalbaar via NoSQL. “We hebben een waar verdeeld ACID-concept om de samenhang te garanderen en read en write te garanderen. Allemaal ondersteund in verschillende datamodellen,” onderlijnt Rosenthal.

Het bedrijf benadrukt dat zijn product draait op standaard hardware en vergelijkt zich graag met Oracle Exadata X3-8HP, waarbij het beweert aan aankoopprijs werkt waarbij de kosten aanzienlijk lager liggen. Tegenover andere NoSQL-spelers (zoals NeoDB, dat wordt beschouwd als de grootste concurrent), ondersteunt FoundationDB naar eigen zeggen een groter aantal datamodellen. Ten opzichte van MongoDB onderscheidt het bedrijf zich met zijn concept van de key value store.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content