Gezond dank zij het internet

Na zijn opleiding tot burgerlijk ingenieur ging Pierre-Olivier Hanhaive aan het werk bij een onderzoekscentrum dat focuste op telegeneeskunde.

Na zijn opleiding tot burgerlijk ingenieur ging Pierre-Olivier Hanhaive aan het werk bij een onderzoekscentrum dat focuste op telegeneeskunde.

Hij wilde zelf een start-up beginnen voor de verzending, de verwerking en de commercialisering van medische gegevens, met verzending van de data van bij de patiënt thuis naar een server. Maar de financiering viel niet mee en in juni 2007 besloot hij dan maar een website voor voedingscoaching te lanceren.

“Wij beschouwen Doxys als een springplank naar telegeneeskunde,” vertelt Pierre Olivier Danhaive, die zijn oorspronkelijke project dus nog niet heeft afgeschreven. In de praktijk heeft Doxys een waaier van wellnessprogramma’s ontwikkeld. Zijn eerste project is een online tool voor voedingscoaching. Bezoekers kunnen zich op de site inschrijven en (anoniem) hun profiel en eetgewoonten invoeren. Ze krijgen dan een dieetprofiel aangeboden, menusuggesties, tips van een diëtist en eventueel een programma om gewicht te verliezen. Er is ook een forum waar de gebruikers ervaringen kunnen uitwisselen.

De website bestaat in twee versies, de ene gratis en de andere betalend (om menuvoorstellen te krijgen en een diëtist te kunnen raadplegen). Reclame is een bijkomende bron van inkomsten. Er zijn ook plannen voor B2B-acties, zoals abonnementspakketten of workshops voor ondernemingen die een gezonde voeding willen promoten. De zoekmachine op de site van Doxys kan bovendien worden gebruikt als promotie-instrument voor reclamecampagnes (zonder verwijzing naar Doxys, om de neutraliteit en de geloofwaardigheid niet in het gedrang te brengen).

“Momenteel krijgen wij ongeveer 1.000 bezoekers per dag over de vloer en maken we winst,”, zegt Pierre-Olivier Danhaive, die tegen het eind dit jaar op 2.000 bezoekers rekent (onder wie veel Franse gebruikers). Doxys is ook van plan om een coachingprogramma via sms aan te bieden, gecombineerd met follow-up op de website.

Danhaive wil nog meer sites met begeleiding starten: een voor mensen die willen stoppen met roken (“Waarschijnlijk tegen het midden van 2010”), een andere om vaccinaties bij te houden en een derde voor de follow-up van zwangerschappen. Om al die projecten uit te voeren, plant hij ondanks de moeilijke context een kapitaalverhoging van ongeveer 1 miljoen euro, die in stappen zou kunnen verlopen.

En dan is er nog altijd het plan voor telegeneeskunde, “over 5 jaar of zo”. Danhaive is blij met de recente opening van het (vooral op e-gezondheid gerichte) Microsoft Innovation Center in Bergen, ook al is de markt nog volop aan het evolueren (cfr. Het elektronische patiëntendossier) en laten de grote spelers, zoals Google en Microsoft, zich sterk gelden.

Naam: Doxys, http://www.doxys.beZetel: Grez-DoiceauStichtingsdatum: juni 2007Personeel: 3 personenInvesteringen en/of subsidies: 230.000 euro risicokapitaal, lening van het Participatiefonds en overheidssteun – kapitaalverhoging gepland

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content