Honderd spin-offs op komst in komende vijf jaar

De Belgische universiteiten verwachten de komende vijf jaar zowat honderd spin-offs te lanceren. Dat blijkt uit een bevraging door NautaDutilh.

De Belgische universiteiten verwachten de komende vijf jaar zowat honderd spin-offs te lanceren. Dat blijkt uit een bevraging door NautaDutilh. Het advocatenkantoor ondervroeg tien universiteiten, de zes Vlaamse plus vier Franstalige, over de plannen van hun wetenschappers om een innovatie te commercialiseren via een eigen bedrijf. Daaruit blijkt dat de pijplijn er voor de nabije toekomst veelbelovend uitziet.

Elk van de tien instellingen denkt al in 2014 een of meer spin-offs te lanceren, goed voor een verwacht totaal van 35 nieuwe bedrijfjes. De UGent verwacht dat zeven tot tien spin-offs volgend jaar het levenslicht zien, de KU Leuven zegt dat een tiental dossiers lopen van academici die snel de sprong naar het ondernemerschap willen wagen.

Het zal volgend jaar vooral om ICT-bedrijven gaan. Dat heeft een praktische en een menselijke reden, zo blijkt uit de enquête. Projecten in telecommunicatie en informatica zijn het makkelijkst als spin-off te lanceren, en de betrokken onderzoekers blijken erg geïnteresseerd om een eigen bedrijf op te richten.

De grootste twee spelers zijn ambitieus. De KU Leuven hoopt in de komende vijf jaar op 40 tot 45 nieuwe spin-offs, de UGent op 35 tot 45.

“De sectoren voor de komende jaren zijn life sciences (biotech, farma) en alles wat met 3D-printing, robotica en ICT te maken heeft”, bevestigt Koenraad Debackere, de CEO van KU Leuven Research & Development.

(Bron: Belga)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content