HP dient storage-startups van antwoord

Kristof Van der Stadt
Kristof Van der Stadt Hoofdredacteur bij Data News

HP heeft op haar Discover-gebruikersconferentie in Las Vegas een reeks storage-producten voorgesteld waarmee het de vele startups rond opslag wil counteren.

HP breidt het ‘converged storage’-aanbod uit met enkele nieuwe producten, waarbij vooral de 3Par StoreServ 7450 in het oog springt. HP is duidelijk van plan om de overname van 3Par verder te laten renderen, zoals deze ‘all-flash array’ bewijst.

“Met de StoreServ 7450 kan de return-on-investment veel sneller bereikt worden”, zei David Scott, senior vp en general manager van HP Storage tijdens de presentatie. Zo zou de StoreServ 7450 tot 50% minder capaciteit vergen van de solid state disks (ssd’s) én zou hun levensduur er ook op vooruit gaan door slimme technieken rond block-groottes en cache-algoritmes. Het nieuwe systeem haalt 554.000 iops (input/output operations per second, nvdr) met minder dan 0,7 ms responstijd (latency in het jargon en schaalbaar tot 240 ssd’s.

“Een bijzonder krachtige all-flash array dus zonder toegevingen”, vatte David Scott het samen. Hij stak ook niet onder stoelen of banken dat de nieuwe producten een antwoord zijn op de vele startups rond opslag die momenteel volop inzetten op het optimaliseren van flash: bedrijfjes die stuk voor stuk hopen om overgenomen te worden of dat ondertussen ook al zijn. Denk dan maar aan XtremIO (EMC), Texas Memory Systems (IBM) Violin, PureStorage, Solidfire of Nexgen.

“Het zijn deze bedrijfjes die de traditionele spelers als EMC, NetApp, IBM of Dell ‘challengen’ door Flash te optimaliseren. Met ons nieuw product doet HP dat nu ook, maar zonder toegevingen te doen”, zei Scott. “HP zal daarbij het verschil maken omdat wij in tegenstelling tot die startups ‘business continuity’ kunnen bieden”, voegde hij er nog aan toe.

Inzetten op 3Par

Onderliggend gebruikt HP daarbij de technologie en eigen ASIC (‘application-specific integrated circuit) van 3Par: het bedrijf dat HP in 2010 overnam voor een indrukwekkende 2,4 miljard dollar na een intense biedstrijd met concurrent Dell.

Nog volgens HP zouden de directe storageconcurrenten met legacy-producten op dit ogenblik nog niet de stap kunnen zetten van traditionele opslag naar flash-systemen zonder hun systemen van de grond op opnieuw te bouwen of aparte storage-silo’s te creëren. “En zulke aparte silo’s zijn echt niet meer aangewezen voor organisaties om kostenefficiënt te kunnen werken en ze gemakkelijk te beheren”, aldus nog Scott.

Virtual storage appliance

Op het event in Las Vegas lanceerde HP nog een aantal andere nieuwigheden rond storage zoals een nieuwe midrange tape library (StoreEver MSL6480) e de ‘StoreOnce VSA’, waarbij VSA staat voor ‘virtual storage appliance’.

Het gaat om een softwareproduct dat op een virtueel serverplatform geïnstalleerd kan worden. Doelgroep voor dit product zijn bijvoorbeeld service providers die een ‘backup-as-a-service’ dienst willen aanbieden, maar ook kmo’s die een geconvergeerde infrastructuuroplossing wensen in één beheersbare box.

Het event loopt nog tot donderdag. Op het programma staat onder meer nog een keynote van ceo Meg Whitman, en worden er nog aankondigingen verwacht rond ‘big data’.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content