i-Dentity bouwt veilige kaartlezers voor iOS en Android

Guy Kindermans Guy Kindermans is freelance journalist bij Data News.

Nu iOS- en Android-gesteunde mobiele toestellen steeds vaker de rol van klassieke desktop- en notebooksystemen overnemen, verdienen ze ook dezelfde beveiliging. Op die (nog prille) markt – speelt i-Dentity in met SAM – een Strong Authentication Mobile app.

Nu iOS- en Android-gesteunde mobiele toestellen steeds vaker de rol van klassieke desktop- en notebooksystemen overnemen, verdienen ze ook dezelfde beveiliging. Op die (nog prille) markt – speelt i-Dentity in met SAM – een Strong Authentication Mobile app.

Opgericht in 2012 bouwt i-Dentity voort op het werk van oprichter Marc Vanryckeghem, die de applicatie ontwikkelde in samenwerking met derden. Concreet vormt SAM een veilige browser (‘secure web browser’) die in combinatie met een aangepaste library het gebruik van elektronische ID-kaarten en smartcards en bijhorende lezers in mobiele omgevingen mogelijk maakt.

De app bestaat niet alleen voor de Android wereld (2.x tot 4.x), maar tevens en opmerkelijk genoeg ook voor de iOS omgeving. Omdat Apple strikte eisen stelt aan wie de code van een app schrijft (er mag geen code door derden geschreven in worden verwerkt), moest i-Dentity hiervoor aangepaste licentie-overeenkomsten uitwerken.

Dat geldt ook en in het bijzonder voor klanten die deze app willen integreren in hun eigen oplossingen, en de eindgebruikers tevens een keuze laten wat de lezers betreft. Voor Android gesteunde toestellen geldt dat de systemen moeten uitgerust zijn met een vorm van USB interface. Aan de serverzijde van oplossingen moet niets worden aangepast, met enkel een ‘agent’ op het mobiele toestel.

i-Dentity zag uiteindelijk het daglicht als bedrijf omdat Vanryckeghem plots veel belangstelling voor zijn product kreeg – niet zozeer uit België, voor gebruik met de e-ID kaart, maar vanuit het buitenland. Vandaag biedt het bedrijf al ondersteuning voor een zeventigtal kaarten en een twaalftal kaartlezers, met onder meer vragen tot support vanuit China.

In de VS werd een contract gesloten met Biometric Associates LP voor de integratie van i-Dentity in oplossingen voor de Amerikaanse overheid, inclusief het ministerie van defensie. Voorts verwijst i-Dentity op zijn site naar bedrijven als Cisco, Salesforce.com, Juniper, Fortinet en Citrix, waar rond de producten van i-Dentity wordt gewerkt.

Dat alles maakt dat het jonge bedrijf – dat in de Brusselse ICAB incubator, bij de VUB is gevestigd – nu op zoek is naar nieuw en voor het eerst extern kapitaal. Voor het eerst, aangezien Marc Vanryckeghem in de eerste fase zelf in stond voor de financiering. In de VS zou ondertussen allicht onder de risicokapitaalverstrekkers al een robbertje zijn gevochten om i-Dentity te mogen financieren….

Paspoort Naam: i-Dentity Opgericht: 2012
Maatschappelijke zetel:
Brussel (ICAB incubator)
Personeel: 7 medewerkers
Kapitaal: 100% eigen fondsen (angel investor)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content