Idealabs: Expeditie Robinson voor ondernemers

Kristof Van der Stadt
Kristof Van der Stadt Hoofdredacteur bij Data News

Sinds deze maand heeft België met Idealabs een nieuw acceleratorprogramma. Starters krijgen er een intensief ‘bootcamp’ van drie maanden én een kapitaalsinjectie van 15.000 euro.

Sinds deze maand heeft België met Idealabs een nieuw acceleratorprogramma. Starters krijgen er een intensief ‘bootcamp’ van drie maanden én een kapitaalsinjectie van 15.000 euro.

Na drie maand moet de jonge onderneming een ‘minimal viable product’ opleveren en met een uitgewerkt businessplan klaar zijn voor de markt. In ruil staat de starter 10 procent van zijn of haar idee af.

“Noem ons bootcamp gerust de Expeditie Robinson voor ondernemers”, zegt medeoprichter Nicolas Mertens die daarnaast werkt voor ‘payment service provider’ Icepay. Het begint met een preselectie, en vervolgens een survivalrace van drie maanden in een incubatiecentrum. “Onze kantoren hebben zelfs een eigen daktuin voor een tropisch gevoel en net zoals in het televisieprogramma lukt ook hier niet iedereen in zijn opzet”, zegt Mertens.

De overige vier oprichters van Idealabs zijn overigens ook geen onbekenden met ondernemers Nicolas Verellen, Els De Clercq – met een rugzakje vol ervaring bij Microsoft en Belgacom, en de twee medeoprichters van de Board of Innovation: Nick De Mey en Philippe De Ridder.

Op het launchevent tekenden alvast een 300-tal geïnteresseerden present. “Dat leverde heel veel interessante gesprekken op met potentiële structurele partners. Ook de grote ‘corporate’ ondernemingen zijn trouwens altijd welkom om met ons rond de tafel te gaan zitten”, zegt Nicolas Mertens.

Ondertussen stromen de aanmeldingen en de ideeën binnen. “Op 14 augustus worden de eerste geselecteerden bekend gemaakt. Zij zullen worden uitgenodigd om te komen pitchen voor een selectiejury”, zegt Mertens nog. Na de zomer moet de eerste ronde dan effectief van start gaan.

De uiteindelijke geselecteerden gaan dan drie maanden tegemoet vol intensieve training, coaching en advies van professionals. Ook hulp bij juridische en administratieve zaken zullen aan bod komen. Het bootcamp zal overigens doorgaan in het Product & IT-lab in Antwerpen.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content