Idealabs wil meespelen op Europees niveau

Frederik Tibau expert Digital Innovation & Growth bij Agoria

Idealabs maakt sinds begin juli deel uit van de Accelerator Assembly, een Europees netwerk dat kennis over web-start-ups en ondersteuningsprogramma’s verspreidt, spelers met elkaar in contact brengt en best practices deelt.

De Antwerpse accelerator Idealabs maakt sinds begin juli deel uit van de Accelerator Assembly, een Europees netwerk dat kennis over web-start-ups en ondersteuningsprogramma’s verspreidt, spelers met elkaar in contact brengt en best practices deelt. De Accelerator Assembly is onderdeel van een nieuw en ambitieus actieplan van de Europese Commissie dat ondernemerschap wil promoten en stimuleren. Naast de Assembly worden er bijvoorbeeld ook awards georganiseerd voor webondernemers en wordt er geld vrijgemaakt voor crowdfunding-initiatieven en durfkapitalisten. Eurocommissaris voor Digitale Agenda Neelie Kroes heeft 100 miljoen euro vrijgemaakt voor het programma.

De Assembly zelf werd in het leven geroepen om acceleratoren dichter bij elkaar te brengen, om kennis te verspreiden, onderzoek te doen naar het groeipotentieel van starters en het beleidsdebat mee te sturen. Zo kan het klimaat voor webentrepreneurs langzaamaan verbeterd worden binnen de Europese Unie.

“Al van bij het begin zijn we actief op zoek gegaan naar contacten binnen de Europese start-up scene hoor”, geeft Cedric Deweeck van Idealabs een woordje uitleg.

“We vinden dat enorm belangrijk naar onze starters toe. Straks gaan we ook naar Londen om te pitchen voor de mensen van Springboard/Techstars. Zo krijgen onze start-ups de kans om naar dé Europese start-up hub bij uitstek te trekken.”

“Waar het ons vooral om gaat zijn de doorgroeimogelijkheden na de accelerator”, benadrukt Deweeck. “Daarbij is een internationaal netwerk van investeerders, coworkingspaces en juridische kantoren enorm belangrijk.”

“We hebben ons eigen netwerk al wel flink uitgebreid buiten de landsgrenzen, maar door deel uit te maken van de Accelerator Assembly wordt dat netwerk nu onnoemelijk veel groter, en kunnen onze start-ups dus sneller groeien op Europees niveau.”

Europese subsidies Een ander -niet onbelangrijk- voordeel is dat het straks mogelijk wordt om Europese subsidies te krijgen voor je start-up via Idealabs. “Het gaat om bedragen tussen de 50.000 en de 150.000 euro”, klinkt het nog.

“Maar om aanspraak te kunnen maken op die centen moet er eerst nog een consortium worden opgericht met 3 buitenlandse partijen. Eens dat netwerk er is, kunnen start-ups via de leden aanspraak proberen te maken op die subsidies.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content