IS-Job: ‘het opsporen van de juiste profielen, maar dan echt!’

Dé grote beproeving in de wereld van de vacatures: hoe kunnen rekruteerders en kandidaten efficiënt vinden wat ze zoeken, en zo ontgoochelende sollicitatiegesprekken vermijden?

Dé grote beproeving in de wereld van de vacatures: hoe kunnen rekruteerders en kandidaten efficiënt vinden wat ze zoeken, en zo ontgoochelende sollicitatiegesprekken vermijden?

Deze vraag duikt vooral op voor functies en profielen met een wetenschappelijk karakter. Christophe Matthieu, chemicus van opleiding, heeft het aan den lijve ondervonden toen hij op zoek was naar werk. Een vaststelling die hem zou inspireren … om zijn carrière om te gooien.

“De wetenschappelijke sector is weinig of niet vertegenwoordigd op de klassieke jobboards”, legt hij uit. “Soms is er maar één tabblad voor chemie, biologie en natuurkunde, terwijl elk van deze specialiteiten uiteenlopende subcategorieën telt en heel wat verschillende vaardigheden en specialisaties vergt: organische, minerale, nucleaire chemie, … Hetzelfde geldt voor wiskunde, natuurkunde, lucht-en ruimtevaart, biologie…”

Om het probleem op te lossen besloot Christophe Matthieu zelf een speciale zoekmachine en rekruteringsplatform voor wetenschappelijke profielen te ontwikkelen: IS-job was geboren.

De zoekmachine, die zelf ook ‘al doende bijleert’, wordt gekoppeld aan een toetsingsmechanisme dat het profiel en de vaardigheden checkt, voor een zo optimaal mogelijke match tussen werkaanbieding en kandidatuur. Aanbiedingen kunnen zo ook meer doelgericht worden opgesteld.

“Een bedrijf dat op zoek is naar een ingenieur ontvangt aanbiedingen van profielen van ingenieurs, maar ook van onderzoekers van wie de vaardigheden mogelijk beter zijn afgestemd op zijn behoeften. De zoekmachine is in staat om in de cv’s vaardigheden op te sporen die interessant kunnen blijken voor de potentiële werkgever.

De aanwezigheid van het woord ‘chromatografie’ bijvoorbeeld, veronderstelt ten minste enkele vaardigheden in chemie. Zelfs als het woord “chemie” niet wordt vermeld, kan IS-Job dit profiel voorstellen aan de recruiter.”

IS-Job sloot onlangs een (niet-exclusieve) partnerschapsovereenkomst met 2BHunt, een advies- en rekruteringskantoor. Doelstelling? Zich openstellen voor andere gebieden (financiën, informatica, juridische sector…) en nieuwe klanten en kandidaten naar de site lokken. 2BHunt zal steunen op de kennis van IS-Job om zijn actieradius uit te breiden naar de wereld van de ingenieurs en wetenschappers.

Exacte wetenschappen blijven het belangrijkste doel van IS-Job, maar de waaier aan activiteitensectoren die aan bod komen, zou mettertijd breder kunnen worden.

Zodra een concrete behoefte is geïdentificeerd en de zoekmachine is aangepast aan de bijzonderheden van de beoogde beroepen, zou het bedrijf bijvoorbeeld ook voor de geneeskundige sector kunnen gaan werken.

De site en de motor van IS-Job werken nu al in het Frans, Nederlands en Engels (de opzoeking is automatisch meertalig). Binnenkort komt daar nog Duits bij.

Paspoort
Naam: IS-Job, www.isjob.org
Maatschappelijke zetel: Ottignies
Opgericht in: 2011
Personeel: 2 medewerkers
Financiering: eigen fondsen

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content