KBC lanceert crowdfundingplatform

© Image globe
Frederik Tibau expert Digital Innovation & Growth bij Agoria

Investeerders kunnen voortaan de groei van kleine en startende ondernemingen ondersteunen via BoleroCrowdfunding.be, een nieuw crowdfundingplatform van KBC.

Het onlinebeursplatform Bolero van KBC Securities heeft een crowdfundingplatform boven de doopvont gehouden. Geïnteresseerde bedrijven kunnen zich nu al inschrijven en hun plannen bekendmaken bij een netwerk van potentiële Belgische investeerders. In december wordt het platform definitief gelanceerd tijdens de Entrepreneurial Summit van de bank/verzekeraar.

KBC mikt op bedrijfjes die hun eerste stappen al gezet hebben, en die op zoek zijn naar bedragen die schommelen tussen de 100.000 en de vijf miljoen euro. “We kijken dus niet naar de echte starters die nog een beroep kunnen doen op family, fools en friends“, legt woordvoerster Ilse De Muyer van KBC uit, “maar op de bedrijfjes die al in een volgend stadium zitten.”

KBC vraagt een commissie van 5 tot 9 procent op het totale investeringsbedrag, wat volgens De Muyer conform de norm is wanneer je kijkt naar gelijkaardige internationale initiatieven. Geïnteresseerde investeerders kunnen instappen vanaf 25 euro en krijgen aandelen of obligaties in de plaats. Net als bij andere crowdfundinginitiatieven beheert de investeerder zelf zijn portefeuille en moet hij zich ook bewust zijn van de risico’s inherent aan investeringen in risicokapitaal.

“We merken dat bepaalde ondernemingen behoefte hebben aan aanvullende financieringsbronnen om hun plannen te kunnen realiseren”, zegt directeur directe kanalen en ondersteuning Erik Luts van KBC.

“Om daaraan tegemoet te komen lanceren we dit platform en bieden we ondernemers de mogelijkheid om langs deze weg op zoek te gaan naar investeerders die bereid zijn om een stukje risicokapitaal te investeren. Financiële crowdfunding houdt rekening met het groeiprofiel van geïnteresseerde ondernemingen enerzijds, en met de verwachtingen van risicokapitaalverstrekkers anderzijds.”

Kanttekening

De voorbije jaren zijn er in België al heel wat crowdfunding-initiatieven gelanceerd, het ene al succesvoller dan het andere. De sector reageert behoorlijk positief op de demarche van KBC, al worden er ook kanttekeningen geplaatst.

Zo klinkt het op de Facebookpagina van ‘concullega’ CroFun niet helemaal onterecht dat het “toch vreemd is dat dit initiatief net van een bank komt. Het is net omdat bedrijfjes en startende ondernemers die bij een bank aankloppen voor een krediet steeds vaker bot vangen, dat crowdfunding is ontstaan.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content