‘Kleine structuren snakken naar moderne applicaties’

Omdat de behoeften inzake applicaties en procesbeheer van ondernemingen steeds vaker via het internet verlopen, besloten twee studenten van de UCL twee jaar geleden hun eigen bedrijf op te richten voor de ontwikkeling van op maat gemaakte webapplicaties.

Omdat de behoeften inzake applicaties en procesbeheer van ondernemingen steeds vaker via het internet verlopen, besloten twee studenten van de UCL twee jaar geleden hun eigen bedrijf op te richten voor de ontwikkeling van op maat gemaakte webapplicaties.

Voornaamste doelstelling: “eenvoudige, moderne en ergonomische tools en oplossingen aanbieden”. Belighted, gevestigd in Louvain-la-Neuve, koos voor de ontwikkeling en hosting vooral voor opensource- en Linux-producten: Ruby on Rails, MySQL, php, Basecamp, tools voor online productiviteit in SaaS-modus … Wat de desktops betreft gaat de voorkeur uit naar apparatuur en tools van Macintosh.

Belighted wil meer zijn dan zomaar een internetbedrijfje. “We richten ons vooral op de ontwikkeling van applicaties en de verbetering van bedrijfsprocessen”, aldus Nicolas Jacobeus, een van de twee oprichters. Hoewel gezien de keuzes en filosofie van het bedrijf vooral kmo’s en start-ups de natuurlijke doelgroep zijn (en blijven), heeft Belighted ook een paar grotere klanten. Valipat, een filiaal van de groep Gevers, deed een beroep op het bedrijf voor de realisatie van een internetplatform voor het beheer (goedkeuring, vertaling, follow-up) van de patentaanvragen van klanten in de verschillende landen van de Europese Unie.

Ander project: de ontwikkeling, voor ESM-TV, van een e-learningplatform voor golfers. De site golfacademytv.com biedt voornamelijk tips aan in de vorm van video’s. Het idee zal ook worden toegepast op andere sporten: tennis met Justine Henin en Carlos Rodriguez als luxecoaches, komt als eerste aan de beurt.

Momenteel richt Belighted zich vooral op kleine structuren. Bewijs daarvan is het initiatief monassoc.com, dat in mei gelanceerd werd. Dit project biedt verenigingen (buurtcomités, sportclubs, vrijwilligers …) zonder technische of financiële middelen toch de kans om hun eigen website te ontwikkelen. Belighted heeft voor hen een gehoste CMS-tool ontwikkeld in Ruby on Rails. Het bedrijf zorgt voor de ontwikkeling, de hosting en het beheer van de site, maar verenigingen kunnen gemakkelijk zelf hun inhoud bijwerken en aanvullen (fotoalbums, forum, kalender, blog, ledenpagina’s …). Momenteel draait de site nog in een bètaversie, volledig gratis en alleen in het Frans (maar hij aanvaardt wel meertalige inhoud). In september komt er een nieuwe versie. De basisfuncties blijven gratis, maar er zal een tarief worden aangerekend voor de hosting en meer opslagcapaciteit.

PaspoortNaam: BelightedZetel: Louvain-la-NeuveJaar van oprichting: 2008Aantal mensen: 4 Investeringen en/of subsidies: eigen middelen en lening bij het Participatiefonds.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content