Kollector: Transparantie over muziekrechten

Hoeveel artiesten ontvangen hun auteursrechten? Het antwoord ligt niet voor de hand in België. De Zwitserse tegenhanger van Sabam echter geeft toe dat 43% van zijn leden niets ontvangt!

Hoeveel artiesten ontvangen hun auteursrechten? Het antwoord ligt niet voor de hand in België. De Zwitserse tegenhanger van Sabam echter geeft toe dat 43% van zijn leden niets ontvangt!

De Belgische start-up Kollector wil hier iets aan doen. Na meer dan een jaar ontwikkeling in samenwerking met het CETIC en Haulogy (integratie), heeft het een platform uitgewerkt om de muzieknummers die via de radio worden uitgezonden, te traceren… overal ter wereld. Het principe? De auteur schrijft zich in op het platform en laadt zijn nummer in een beveiligde database (enkel toegankelijk als upload). Daarna zorgt het systeem ervoor dat elke uitzending op een ruime waaier radio’s over de hele wereld wordt opgespoord. In de huidige bètaversie (versie 1.0 wordt tegen eind juni verwacht) ‘schaduwt’ Kollector reeds 419 radio’s. Doelstelling op korte termijn: 1.500 radio’s in 45 landen. Momenteel gaat het enkel om hertzradio’s, maar technisch gezien houdt niets hen tegen om dit ook te doen met internetradio’s. De ambitie is zelfs om uitzendingen op openbare plaatsen te traceren (winkelgalerijen…).

Het platform verschaft een heleboel informatie in real time, die toegankelijk is via een persoonlijke account die elke 24 uur up-to-date gemaakt wordt. Een boordtabel bevat verschillende statistieken zoals de top 10 van de meest uitgezonden stukken, land of radiostation dat een bepaald stuk het meest draait… De auteur kan zelfs op een kaart de hitparade van de landen per lied weergeven of de volledige lijst van de uitzendingen raadplegen per datum, tijdstip, land en radio (met een automatische link naar de internetsite van deze radio).

“De wereld verandert”, aldus Dominique Derwa, een van de oprichters van het bedrijf. “Collectieve beheermaatschappijen zijn heel passief en gaan te werk via ramingen, vergoeden vooral de bekendste artiesten of de artiesten die de middelen hebben op hun rechten op te eisen. Maar dankzij de technologie kunnen we dezelfde behandeling waarborgen voor alle artiesten en de informatie voor iedereen toegankelijk maken. We mogen dus wel spreken van een kleine revolutie”. Zelfs de kleinste artiest kan zo weten waar zijn liedjes het meeste succes hebben, zijn promo’s of tournees beter afstemmen, met alle kennis van zaken onderhandelen met de zenders…

“Onze doelstelling is om de hele muziekgemeenschap bijeen te brengen: auteurs, componisten, arrangeurs, vertolkers, managers, tot de fanclubs die elkaar de verkoopstatus kunnen meedelen van hun favoriete groep in een bepaald land…”

Om de vertrouwelijke en evoluerende aard van zijn platform te waarborgen (momenteel gehost door OVH) ontving Kollector een SAS70-certificaat van PWC. “Een zware maar noodzakelijke investering, gezien ons doelpubliek en ons doel om een wereldnorm inzake traceerbaarheid te worden”.

Kollector zal een degressief tarief toepassen, dat zeker ergens tussen 2,99 en 0,50 euro per maand en getraceerd werk zal bedragen. Klanten als Sabam zouden een percentage van de geïnde rechten kunnen betalen.

Paspoort Naam: Kollector, www.kollector.com Zetel: Brussel Oprichting: 2010 Personeel: 8 Financiering: privékapitaal

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content