Kroes: “Ik ben de start-up moeder!”

© photo Ramon Suarez
Frederik Tibau expert Digital Innovation & Growth bij Agoria

“Als starters rebellen met een doel zijn, dan ben ik hun moeder”, vertelde Neelie Kroes tijdens haar doortocht bij BetaGroup Coworking. De Eurocommissaris kwam er haar start-up plannen voorstellen, en luisteren naar wat onze start-ups op de maag ligt.

“Als starters rebellen met een doel zijn, dan ben ik hun moeder”, vertelde Neelie Kroes tijdens haar doortocht in BetaGroup Coworking. De Eurocommissaris voor Digitale Agenda kwam er haar start-up plannen voorstellen, en luisteren naar wat onze Belgische start-ups op de maag ligt. Neelie Kroes heeft een missie dezer dagen, en dat is het ondernemerschap promoten in Europa. Onlangs stelde de Eurocommissaris een uit de kluiten gewassen actieplan voor met als voornaamste doel het uit de weg ruimen van obstakels die het oprichten en uitbouwen van start-ups belemmeren.

De Commissie gaat naar eigen zeggen ook tal van projecten voor webondernemers ondersteunen. Zo moet er een Europees netwerk van webacceleratoren komen, worden er awards voor webondernemers georganiseerd om meer awareness te creëren, en wordt er extra geld vrijgemaakt voor crowdfunding-initiatieven en durfkapitalisten.

“De crisis vormt een kans voor ondernemers”, klonk het bij BetaGroup Coworking. “We worden op een brutale manier wakker geschud, en het begint te dagen dat er dingen moeten veranderen in onze economie. De ict-sector is wat dat betreft een lichtend voorbeeld. Het internet is immers de tool van de toekomst. We hebben ambitieuze webondernemers nodig om onze ingeslapen jongeren wakker te schudden. En die webondernemers moeten vooral hier blijven, en niet naar de VS verkassen.”

“Start-ups zijn deel van de oplossing voor de problemen in Europa”, klonk het nog. “Ze creëren jobs en werken stimulerend. Het grote probleem is dat we nog geen digitale en grenzeloze markt gecreëerd hebben. En een goed beleidskader. We beseffen dat wel in de Commissie, maar zoiets bereik je natuurlijk niet in één twee drie. Brussel staat niet meteen bekend omwille van zijn flexibiliteit (lacht).”

Kroes benadrukte dat onze jeugd heel wat te bieden heeft. Ze gaat ook niet akkoord met de stelling dat onze jongeren een compleet verkeerde perceptie hebben van het ondernemerschap. “Het is vooral de oudere generatie die zich moet aanpassen en out-of-the box leren denken. Met de meeste jongeren is niets mis.”

“Ik zat onlangs naast twee jongens van 14 op een bijeenkomst voor ondernemers, en ze bespraken hun businessplan met elkaar. Ik waarschuwde nog: dat is dom, je laat je businessplan zien aan mogelijke concurrenten. Waarop de jongens: ‘wat bent u ouderwets’. Kijk, daarom kan de jonge generatie verandering brengen. Vandaag is sharing en joining belangrijk, en niet krampachtig je ideeën proberen te beschermen.”

Europa Overigens was Kroes niet mals voor Europa. Toen ze gevraagd werd of het Europese geld wel op de juiste plaats terecht kwam, zuchtte ze dat de EU-leiders nog in het verleden leven en dat het gros der middelen nog steeds naar landbouw gaat.

“Maar jonge mensen kijken niet naar de landbouwsector in hun zoektocht naar een job”, klonk het. “Jammer genoeg is er geen lobby in Brussel die opkomt voor de economie van de toekomst. Het zijn ook altijd de gevestigde waarden en de incumbents die op straat komen en protesteren tegen van alles en nog wat. Vernieuwers en ondernemende individuen hoor je bijna nooit, die mensen betogen niet. ”

Het benieuwt ons alvast of Kroes haar ambities zal kunnen waarmaken. Want heel wat punten uit haar ‘Entrepreneurship Action Plan‘ waren eerder al gepland, en klinken wel erg bekend in de oren. En uiteindelijk zijn het in de eerste plaats nog steeds de lidstaten die heel wat van de voorstellen moeten implementeren wil er iets van in huis komen.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content