Kroes kondigt start-up plan aan voor Europa

Frederik Tibau expert Digital Innovation & Growth bij Agoria

Neelie Kroes heeft op LeWeb in Parijs een start-up plan aangekondigd dat het tech-ondernemerschap in Europa moet stimuleren. De Eurocommissaris voor Digitale Agenda heeft er alvast 100 miljoen euro voor vrijgemaakt.

Neelie Kroes heeft op LeWeb in Parijs een start-up plan aangekondigd dat het tech-ondernemerschap in Europa moet stimuleren. De Eurocommissaris voor Digitale Agenda heeft er alvast 100 miljoen euro voor vrijgemaakt. Naar eigen zeggen is Neelie Kroes een grote fan van Angry Birds. Eerder op de week had de 71-jarige Eurocommissaris een meeting met de twee Finse oprichters van Rovio, en dat was blijkbaar een erg inspirerend gebeuren. Andere afspraken werden gecancelled, en collega-politici zoals de vice-premier van Spanje werden aangezocht om te komen luisteren naar het duo.

“Enkele uurtjes later hadden we een hele waslijst aan elementen waar we als Europese Unie iets aan kunnen doen om het ondernemerschap te promoten”, aldus Kroes. “Dat is alleszins beter dan bij de pakken te blijven zitten en te zeggen dat het slecht gaat.”

De commissaris is er van overtuigd dat Europa niet moet onderdoen voor Silicon Valley. “Op het vlak van onderzoek en innovatie staan we verder, én onze lonen zijn een pak lager. Het grote probleem is dat we nog geen digitale en ‘grenzeloze’ markt gecreëerd hebben.”

“Het voordeel van de huidige crisis is alvast dat we op een brutale manier worden wakker geschud. Het begint mijn collega’s te dagen dat er iets moet gebeuren. Onze huidige problemen zijn een flinke wake up call.”

Kroes kondigde in Parijs een start-up plan aan dat tech-ondernemers een duwtje in de rug wil geven. In eerste instantie wordt er 100 miljoen euro voor uitgetrokken. “De ict-sector is een lichtend voorbeeld. Hij geeft ons hoop en moet dus ondersteund worden. We moeten een netwerk van tech-ondernemers opbouwen, en een digitaal ecosysteem creëren binnen de Unie. Met eigen acceleratoren en eigen crowdfunding-initiatieven. Durfkapitalisten moeten aangemoedigd worden.”

“Wie inspirerende ideeën heeft, mag mij altijd bellen”, glimlachte de Eurocommissaris nog, die benadrukte dat onze tech-ondernemers vooral in Europa moeten blijven. “We hebben jullie nodig, we moeten terug een leidende rol opnemen.”

Problemen Wat de Commissaris dan wil doen aan gekende problemen zoals de inflexibele arbeidsmarkt, de sociale wetgeving die verschilt van land tot land, en de vraagtekens rond btw-en belastingen, was niet helemaal duidelijk. “Belastingen en btw behoren tot de bevoegdheden van de lidstaten, het is dus moeilijk om daar snel iets aan te doen”, klonk het voorzichtig.

Gastheer Loic Le Meur, de oprichter van LeWeb, noemde nog een paar andere heikele punten. “In Europa is succesvol zijn taboe. Terwijl iedereen Mark Zuckerberg verafgood in San Francisco. Je proeft de ondernemersgeest daar. Op school wordt de kinderen ingeprent dat entrepreneur worden een interessante piste is, bij ons is het tegendeel waar. De perceptie over ondernemen is helemaal verkeerd. Jonge mensen zouden zich meer moeten focussen op het creëren van nieuwe banen dan op het vinden ervan.”

Kroes weerlegde dat argument. “Onze jeugd heeft heel wat te bieden, het is vooral de oudere generatie die zich moet aanpassen, die out-of-the-box moet leren denken. Met onze jongeren is niets mis.”

“Ik zat onlangs naast twee jongens van 14 op een bijeenkomst voor ondernemers, en ze bespraken hun businessplan met elkaar. Ik waarschuwde nog: dat is dom, je laat je businessplan zien aan mogelijke concurrenten. Waarop de jongens: ‘wat bent U ouderwets’. Kijk, daarom kan de jonge generatie verandering brengen. Vandaag is sharing and joining belangrijk, en niet krampachtig je ideeën proberen te beschermen. ”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content