Li-fi technologie is 100 keer sneller dan wifi

Frederik Tibau expert Digital Innovation & Growth bij Agoria

Li-fi, het alternatief voor wifi en 5G dat data verstuurt over zichtbaar licht, kan snelheden aan die 100 keer hoger liggen dan die van de huidige wifi-netwerken. De technologie is nu voor het eerst getest in een commerciële context, en zou binnen enkele jaren klaar zijn voor de massamarkt.

Li-fi, een supersnel alternatief voor wifi, verlaat de labo-omgeving en wordt nu ook in real life uitgeprobeerd. De Estse start-up Velmenni is de standaard aan het testen in bedrijfsomgevingen en op industriële sites in en rond de Estse hoofdstad Tallinn.

De li-fi-technologie kan snelheden aan tot 1 Gbps, en in labo-omgevingen hebben onderzoekers zelfs al snelheden tot 224 Gbps kunnen optekenen, dat is 100 keer meer dan wat de huidige wifi-netwerken aankunnen. Aan deze snelheden zou je een volledige film in hoge definitie op enkele seconden tijd kunnen downloaden.

Opvallend is dat li-fi zichtbaar LED-licht gebruikt om data over te versturen (visible light communication of VLC). De standaard, die voor het eerst werd voorgesteld in 2011 door professor Harald Haas van de universiteit van Edinburgh, zou ‘veiliger’ zijn dan traditionele wifi, onder meer omdat lichtstralen altijd lokaal blijven en bijvoorbeeld niet door een muur kunnen stralen.

“We zijn momenteel tests aan het uitvoeren met de VLC-technologie in verschillende sectoren”, vertelde ceo Deepak Solanki van Velmenni onlangs op de Slush-conferentie in Helsinki. “Zo hebben we een ‘slimme’ verlichtingsoplossing ontwikkeld die gebruikt kan worden in een industriële setting, en zijn we een pilootproject aan het uitrollen bij één van onze klanten waarbij we een li-fi-netwerk uitrollen in hun kantoren.”

Hoewel li-fi allicht niet geschikt is om wifi helemaal te vervangen, kan de technologie wel in combinatie gebruikt worden met zijn tragere ‘voorganger’, om zo tot efficiëntere en snellere netwerken te komen. Afhankelijk van hoe de huidige pilootprojecten verlopen, zou de lifi-technologie volgens Solanki binnen drie tot vier jaar uitgerold kunnen worden voor consumenten. Zij zouden de standaard dan via hun lampjes thuis kunnen ‘consumeren’.

De moeilijkheid is dat er momenteel nog geen toestellen op de markt zijn die li-fi ondersteunen. “Er zou een volledig nieuwe li-fi-ready infrastructuur moeten worden uitgerold”, beseft de ceo, “of we zouden een systeem moeten bedenken dat geïntegreerd kan worden in de huidige wifi-netwerken.”

Bedenker Harald Haas heeft wel al laten verstaan dat straks alle led-lampen gebruikt zullen kunnen worden als een snel alternatief voor wifi. In een recente TED-toespraak wierp hij op dat de huidige LED-infrastructuur best geschikt is voor li-fi.

“Het enige wat we moeten doen is een kleine microchip toevoegen aan elk verlichtingselement, en vanaf dan kunnen die lampen én in verlichting voorzien, én in datatransmissie.”