MagCam: Magneetvelden testen met revolutionaire sensor

Frederik Tibau expert Digital Innovation & Growth bij Agoria

De Leuvense start-up MagCam heeft een sensorsysteem ontwikkeld dat de kwaliteit van hoogwaardige magneten kan controleren. Grote bedrijven uit Duitsland en de VS maken al dankbaar gebruik van de innovatieve toepassing.

De Leuvense start-up MagCam heeft een sensorsysteem ontwikkeld dat de kwaliteit van hoogwaardige magneten kan controleren. Grote bedrijven uit Duitsland en de VS maken al dankbaar gebruik van de innovatieve toepassing. Tijdens zijn doctoraat natuurkunde experimenteerde oprichter en algemeen directeur Koen Vervaeke van MagCam met het scannen van magnetische velden. Al snel kwam de jongeman op het idee om een technologie te ontwikkelen waarmee hij alle velden in één keer zou kunnen scannen, waarna hij in samenwerking met Imec een heuse magnetische camera bouwde.

“We slaagden er in om een reeks ‘hall-effectsensoren’ in een tweedimensionaal rooster te integreren op één chip”, vertelt de man, “waardoor het mogelijk werd om digitale beelden te schieten van volledige magneetvelden.”

Omdat Vervaeke met iets unieks op de proppen was gekomen, werd er al snel beslist om een spin-off op te richten. “Eind 2009 hebben we MagCam boven de doopvont gehouden, een bedrijfje dat sensorsystemen bouwt waarmee de kwaliteit van hoogwaardige magneten gecontroleerd kan worden.”

De toestellen van MagCam kunnen gebruikt worden in alle sectoren waar er gewerkt wordt met magneten, gaande van de automobielsector tot de medische industrie en de consumentenelektronica. De doelgroep is dus erg uitgebreid. “Er waren gewoonweg nog geen manieren om de kwaliteit van multipolaire magneten na te kijken”, glimlacht Vervaeke, “wat maakt dat de interesse van meet af aan erg groot was.”

Het grootste deel van de klanten komt uit Duitsland en uit de VS, “dit omdat onze toepassing gretig aftrek vindt bij automakers en bij pc-bouwers. Intussen is zelfs één van ‘s werelds grootste elektronicaproducenten een klant van MagCam, en ook met het CERN in Zwitserland hebben we al samengewerkt.”

Voor één systeem van MagCam moet er ongeveer 25.000 euro betaald worden. Het team in Leuven staat in voor het ontwerp en de assemblage, de kerncomponenten worden door een Amerikaanse halfgeleiderfabrikant geleverd. Intussen draait de start-up een omzet van 300.000 euro, en telt de onderneming wereldwijd een 50-tal klanten.

Het sensorsysteem voor magneetvelden van MagCam werd door de lezers van Elektronik, een belangrijkste Duits vaktijdschrift voor industriële elektronica, bekroond met de eerste plaats in de categorie ‘Sensoren’ bij de verkiezing van de ‘Produkte des Jahres 2012’.

Paspoort:

Naam: MagCam

Maatschappelijke zetel: Leuven

Opgericht in: 2009

Personeel: 3 medewerkers

Financiering: 20.000 euro eigen middelen, 50.000 euro Allegro Investment Fund.

www.magcam.com

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content