Michel Akkermans investeert 1 miljoen euro in fintech start-up Intix

Het gaat fintech start-up Intix voor de wind. Twee jaar na de commerciële start heeft het bedrijf al een meer dan behoorlijke klantenportefeuille, en nu komt ook serieondernemer Michel Akkermans in het bedrijf. Hij investeerde eind 2015 niet alleen één miljoen euro, maar stapt ook in de raad van bestuur.

Het verhaal van Intix is al even bezig. Van in 2011, meerbepaald, toen Marc Braet van enkele financiële instellingen de vraag kreeg naar een oplossing om financiële transacties, komende van verschillende netwerken en in verschillende formaten, te kunnen analyseren en rapporteerbaar te maken.

“Die nood was groter geworden door de verstrengde regelgeving die na de bankencrash van 2008 werd ingevoerd”, zegt Braet. “De banksector, typisch sterk in silo’s georganiseerd, had veel moeite om in die veelheid van data en formaten een uniforme toegang te vinden en vlotte rapportering mogelijk te maken.”

“Aangezien ze nog niet ingevuld werd, hebben wij van die behoefte dan maar een kans gemaakt: na een grondige haalbaarheidsstudie ben ik samen met Wouter Van Santvliet (die het technische luik voor zijn rekening nam) in zee gegaan en hebben we samen Intix boven de doopvont gehouden.”

Met inleg van eigen middelen en 200.000 euro steun van het IWT kon het bedrijf midden 2011 van start gaan. In KBC Bank werd een pilootklant gevonden die bereid was het nog onbestaande product twee jaar voor oplevering al te kopen.

“Dat vertrouwen was voor ons een heel belangrijk signaal “, zegt Braet. “Bovendien kregen we op die manier meteen feedback over wat we aan het bouwen waren en wat een bank werkelijk verwachtte. Het resulteerde niet alleen in een oplossing om alle mogelijke financiële data te analyseren en rapporteerbaar te maken, ongeacht het netwerk, het formaat of de standaard. We ontwikkelden intussen ook bijkomende modules die behoeftes zoals business intelligence, real-time monitoring en ‘track and trace’ kunnen invullen.”

“Daarbij verliezen we niet uit het oog dat onze software niet-intrusief mag zijn, en dus geen impact mag hebben op de reeds bestaande infrastructuur van de bank; hij legt in tegendeel een virtuele laag boven alle reeds bestaande systemen, en maakt op die manier toegang tot de data mogelijk.”

Zuid-Amerika

Na meer dan 2 jaar intensieve R&D, kon Intix in 2014 aan de commerciële uitbouw beginnen. “Sindsdien is het aantal klanten gestaag gegroeid”, zegt Braet. “Daarvoor hebben we ook zwaar geïnvesteerd in onze aanwezigheid op de juiste evenementen en conferenties, en we zien dat dat nu langzamerhand begint op te leveren.”

“Intussen worden we ook door de grote spelers geconsulteerd als potentiële partner om in hun rapporteringsbehoeftes te voldoen. We hebben ondertussen niet alleen klanten in Europa, maar ook in Afrika, Azië, Rusland en Zuid-Amerika.”

Alles samen is er ondertussen zo’n 3.5 miljoen euro in Intix geïnvesteerd, met de komst van Michel Akkermans (o.a. Clear2Pay) eind december 2015 kwam daar nog een miljoen euro bij. “Daarmee willen we nu verder schalen, en uitbreiden”, klinkt het. “Niet alleen in het verkoopsteam, maar ook elders in het bedrijf want uiteindelijk moet ons product blijven evolueren en blijven beantwoorden aan de verwachtingen van klanten en prospecten, en eenmaal je de klanten hebt binnengehaald willen we ze ook kwalitatief blijven ondersteunen.”

En waarom Akkermans meteen ook lid van de raad van bestuur moest worden? “Dat vonden we van kapitaal belang”, benadrukt Braet. “Geld vinden op zich was niet zo’n probleem, maar wij zagen ook specifiek de ervaring en het netwerk van Michel als meerwaarde voor de ontwikkeling van ons bedrijf. We zijn niet te beroerd om toe te geven dat we nog veel van hem kunnen leren, en dat het zal helpen om van Intix een succesverhaal te maken. “

Intix

Maatschappelijke zetel: Mechelen

Aantal vennoten: 3

Op zoek naar bijkomend kapitaal? Momenteel niet.

website www.intix.eu

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content