Neelie Kroes wordt start-up ambassadeur

© belga
Frederik Tibau expert Digital Innovation & Growth bij Agoria

Voormalig Eurocommissaris voor Digitale Agenda Neelie Kroes gaat als ‘special envoy’ de internationale positie van Nederlandse start-ups versterken en innovatieve buitenlandse starters overtuigen om zich boven de Moerdijk te komen vestigen.

De ‘special envoy’ (een nieuwe titel die gecreëerd werd voor Kroes en die de VVD-politica 1,5 jaar zal dragen) geeft leiding aan het nieuwe StartupDelta-project van de Nederlandse overheid. Het is de bedoeling dat overheden, kennisinstellingen, start-ups, financiers en bedrijven met elkaar samenwerken in het kader van dit initiatief.

Het Nederlandse ministerie van Economische Zaken zorgt voor de randvoorwaarden zoals financiering en een nieuwe ’toelatingsregeling’ voor ambitieuze start-ups van buiten Europa. “Wie al een bedrijf heeft opgericht, kan zich daarmee makkelijker vestigen in Nederland”, klinkt het.

Gevestigde bedrijven kunnen zich bij StartupDelta aansluiten en zo start-ups helpen om door te groeien. Het initiatief wil gaan samenwerken met bestaande start-up hubs in Nederland, zoals de High Tech Campus in Eindhoven en Kennispark Twente, en met toonaangevende internationale hubs. Hoeveel geld er juist wordt vrijgemaakt, is momenteel nog onduidelijk.

Wel geweten is dat de Special Envoy zich gaat vestigen in Amsterdam. Er is gekozen voor de hoofdstad van Nederland vanwege haar internationale uitstraling, sterke merk en aantrekkingskracht op jonge mensen en innovatieve bedrijven. De gemeente biedt de Special Envoy onderdak op een historische locatie die volop in ontwikkeling is: het Marineterrein op het eiland Kattenburg.

“Nederland is één van de meest ondernemende landen in de wereld”, oppert de Nederlandse minister van Economische zaken Henk Kamp. “Ons land kent steeds meer succesvolle start-ups. Maar de ambitie moet verder reiken. We willen meer start-ups uit andere landen aantrekken en meer Nederlandse ondernemingen laten doorgroeien tot grote bedrijven met internationale allure.”

“Met haar brede ervaring en uitstraling is Neelie Kroes bij uitstek de persoon om deze internationale groeiambitie aan te jagen en te ondersteunen”, oppert de minister. “Samen met Kroes gaat het kabinet een nieuwe generatie start-ups de kans geven in Nederland hun talent te ontwikkelen, te innoveren en banen te creëren.”

Blendle, Nimbuzz, Peerby

Eind oktober konden er nog drie Nederlandse start-ups geld ophalen tijdens opvallende kapitaalrondes: artikelenkiosk Blendle (aandelenverkoop voor 3 miljoen euro), berichten-app Numbizz (gedeeltelijke overname voor 139 miljoen euro) en deel-app Peerby (investering van 1,7 miljoen euro).

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content