Nest’Up, Rue du Web en Café Numérique richten ‘startershub’ op

De Waalse start-up accelerator Nest’Up krijgt nieuwe buren. Ook het start-up-collectief Rue du Web en de organisator van kleinschalige informele webevents Café Numérique verhuizen naar het Axisparc in Louvain-La-Neuve.

De Waalse start-up accelerator Nest’Up krijgt nieuwe buren. Ook het start-up-collectief Rue du Web en de organisator van kleinschalige informele webevents Café Numérique verhuizen naar het Axisparc in Louvain-La-Neuve.

Door de toenadering hopen de 3 entiteiten hun zichtbaarheid te vergroten bij potentiële investeerders en partners. Op 7 maart is er met #Startupheroes al een eerste gemeenschappelijk evenement georganiseerd.

Een start-up dankt zijn succes vaak aan de goede samenwerkingsverbanden die worden uitgebouwd. Nest’Up, het acceleratorprogramma voor start-ups dat onlangs een oproep tot kandidaturen lanceerde voor zijn tweede editie, is een groot pleitbezorger voor dit vernieuwend ecosysteemidee.

Initiatiefnemer Olivier Verbeke is dus blij dat hij het gezelschap krijgt van twee organisaties die duidelijk een aanvulling vormen: “we creëren een soort ‘hub’ die ons meer zichtbaarheid zal geven bij de pers, de investeerders, potentiële partners of topsprekers. Dit zal de start-ups die via ons beginnen rechtstreeks ten goede komen”, klinkt het.

Een coöperatief van ondernemingen

Het start-up-collectief Rue du Web verhuist van het Parc à Mitrailles van Court-Saint-Etienne naar een gebouw op het Axisparc. Meer nog dan een business center of zelfs een coworkingruimte is Rue du Web georganiseerd in de vorm van een coöperatie die een tiental bedrijven groepeert, goed voor zowat vijftig jobs.

Naast toegang tot een gemeenschappelijke ‘open’ infrastructuur zorgt elke deelnemende start-up mee voor de inrichting van de lokalen, de keuze van bepaalde materialen, enz.

Bij Rue du Web zijn naast enkele starters die al een zekere naambekendheid genieten (zoals Auctelia of Tweetwall Pro) ook al iets oudere bedrijven zoals webagency Akimedia aan het werk. De gemeenschappelijke noemer is webactiviteiten, e-business en mobiele applicaties.

Rue de Web heeft wel wat weg van BetaGroup Coworking, behalve dan dat er enkel echte bedrijven aan de slag zijn, en geen consultants, projectleiders of zuiver zelfstandigen. De complementariteit met de projecten die Nest’Up selecteerde ligt voor de hand.

Op termijn hoeven de bedrijven die het nest van Nest’Up verlaten enkel maar de straat over te steken…

Al 150 conferenties

Café Numérique is een vrijwilligersorganisatie die al meer dan 150 events heeft georganiseerd over de ‘digitale revolutie’ in de ruime betekenis, en dit in 6 steden in Wallonië en Brussel. Nu zet het gezelschap een volgende stap met de oprichting van een heuse vennootschap.

Doel is om de activiteiten te structureren, te waken over een zekere samenhang, en het initiatief te ‘verduurzamen’ door ook B2B-events te gaan organiseren naast de gratis en gesponsorde publieke evenementen. Café Numérique telt voortaan een deeltijdse werknemer (directeur Gaëtan Dhont), en doet daarnaast een beroep op een dertigtal vrijwilligers.

De vennootschap is van plan om zijn conferenties uit te breiden naar een vijftiental steden in België, ook in Vlaanderen. De organisatie is al aanwezig in Lille en Québec en wil nu ook een internationaal netwerk uitbouwen. Haar bijdrage aan de nieuwe ‘hub’ heeft met name betrekking op de relaties die de afgelopen maanden opgebouwd werden met een aantal sprekers.

De drie bedrijven hebben op 7 maart trouwens een eerste gezamenlijke conferentie georganiseerd met de steun van Creative Wallonia, namelijk #startupheroes. Twee IJslandse filmmaaksters hebben er hun film ‘The Startup Kids’ voorgesteld, die gaat over webondernemers in Europa en de Verenigde Staten.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content