Netwerk van 3D-printers produceert op bestelling

Wie in België een voorwerp in 3D wil printen kan voortaan terecht bij een netwerk van consumenten die hun toestellen ter beschikking stellen voor bestellingen.

3D Hubs komt overgewaaid uit Nederland. Volgens De Tijd kunnen geïnteresseerden er vanaf 28 mei tegen betaling hun voorwerp laten printen bij eigenaars van een 3D-printer die hun toestel zo optimaal kunnen benutten.

Het concept werkt vrij eenvoudig, op 3dhubs.com kan je een ontwerp (een STL-bestand) uploaden en sturen naar de printer van je keuze. Twee dagen later is het voorwerp klaar en kan je het zelf gaan ophalen. De kostprijs van je voorwerk bestaat uit een opstartkost en vervolgens 40 eurocent per kubieke centimeter.

Op een kaart kan je zien waar er in je buurt een 3D-printer te vinden is. Momenteel is dat vooral rond Antwerpen met uitzondering van een paar enkelingen in Tremelo of Westerlo.

In De Tijd legt Bram de Zwart, medeoprichter van de site, uit dat zijn netwerk niet concurreert met diensten die grotere spelers zoals Materialise of Shapeways.com aanbieden. Hier is de levertijd weliswaar langer, maar ben je minder gebonden aan beperkingen die kleinere thuisprinters wel hebben.

Wettelijke beperkingen

Gisteren nog zei Minister-President Kris Peeters nog in het parlement dat vuurwapens gemaakt met een 3D-printer onder dezelfde wetgeving vallen als gewone vuurwapens. Dat wil zeggen dat je ze niet mag printen en bezitten zonder de nodige vergunningen. Het bezitten van de handleidng of het digitaal ontwerp mag dan weer wel.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content