NGData slokt Enqio op

Frederik Tibau expert Digital Innovation & Growth bij Agoria

NGData neemt marktanalist Enqio over. De Belgische big data-specialist wil naar eigen zeggen zijn competentiebasis verbreden, waardoor hij zijn klanten een completere oplossing kan bieden.

NGData neemt marktanalist Enqio over. De Belgische big data-specialist wil naar eigen zeggen zijn competentiebasis verbreden, waardoor hij zijn klanten een completere oplossing kan bieden. Financiële details worden niet vrijgegeven, maar het zou om een zuivere aandelentransactie gaan waar geen cash mee gemoeid is. Enqio telt 25 werknemers, waarvan ongeveer 20 data specialisten (‘data scientists’). NGData’s personeelsbestand is vergelijkbaar, dus post-acquisitie gaat het bedrijf 50 medewerkers tellen. Er gaan geen jobs verloren.

NGData wil met deze overname in de eerste plaats nieuwe competenties binnenhalen. De komst van 20 data scientists zou een belangrijke strategische troef zijn voor het bedrijf van ceo Luc Burgelman, omdat de meeste ‘big data’-leveranciers niet beschikken over teams die klanten op een degelijke manier kunnen bijstaan.

“Een van de belangrijkste redenen waarom heel wat ondernemingen het lastig hebben met big data, is omdat de leveranciers geen gekwalificeerde mensen ter beschikking hebben die de uitdagingen van die bedrijven begrijpen”, legt Burgelman uit. “Of personeel dat de vertaalslag kan maken van de technologie naar een oplossing die resulteert in een hoger rendement.”

“Door te putten uit de ruime waaier aan competenties uit de Enqio-stal, en door die kennis te combineren met de kracht van Lily, kan NGData een oplossing aanbieden die wél tegemoet komt aan de behoeften van de klanten.”

NGData heeft met Lily een softwaretool in huis waarmee bedrijven het gedrag van hun klanten op een erg gedetailleerde manier in kaart kunnen brengen. Burgelman maakt zich sterk dat Lily bedrijven als Groupon tot vijf keer performanter kan maken. Het bedrijf richt zich op sectoren als de bankwereld, media en telecom.

De overname van Enqio moet de marktpositie van de ‘big data’-specialist in die branches nog versterken. Want de Mechelaars helpen onder meer France Telecom, ING, KBC, Orange en Telenet met het winnen van klanten en met het verhogen van de omzet per afnemer.

Amerika In oktober haalde NGData nog 2,5 miljoen dollar (1,9 miljoen euro) op bij ING, Sniper Investments, Plug and Play Ventures en enkele Amerikaanse business angels. Het bedrijf is intussen ook actief op de Amerikaanse markt, waar de vraag naar big data oplossingen vooralsnog groter is dan in Europa.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content