Op de foto met Wapict

Wapict, een start-up uit Doornik, begeeft zich op de kruising tussen fotografie, nieuwe technologie en engineering.

Wapict, een start-up uit Doornik, begeeft zich op de kruising tussen fotografie, nieuwe technologie en engineering.

“Foto’s zijn onze core business, maar we koesteren de ambitie om er iets aan toe te voegen met behulp van onze uitvindingen”, vertelt fotograaf Sébastien Poliart (die samen met ingenieur Dominique Valée en ontwikkelaar François Stéphany het bedrijfje heeft opgestart).

Sébastien en Dominique leerden elkaar kennen bij het Rode Kruis, waar ze al 15 jaar als vrijwilliger werken. Het is eens iets anders dan op de handelsschool.

De spectaculairste uitvinding van de starter is een 16 meter hoge mast waarmee luchtfoto’s genomen kunnen worden op evenementen, of waarmee virtuele rondleidingen van spectaculaire locaties georganiseerd kunnen worden. Wapict zorgde bijvoorbeeld voor een visuele 360°-rondleiding binnen in de kathedraal van Doornik (voor de nieuwsgierigen: het resultaat is te zien op de website van het bedrijf).

360° missverkiezing

Nog home made is het draaiplateau waarmee foto’s in 360° gemaakt kunnen worden van voorwerpen of …. van mensen! Een eerste probeersel was een foto in 360 graden van Miss Doornik 2013. Niet dat de start-up alleen op de modellen- en modewereld mikt, ook e-commercebedrijven die hun producten beter in de kijker willen zetten behoren tot de doelgroep.

De referenties beperken zich momenteel nog tot enkele lokale actoren, maar de onderneming voert naar eigen zeggen gesprekken met een grote ngo.

De belangrijkste uitdaging op it-vlak is de assemblage van de foto’s om ze 360° zonder overgangen te laten lopen. Wapict biedt op zijn website ook een database met beelden die toegankelijk is voor andere fotografen, en werkt met een betaal- en facturatieoplossing.

Tot slot werkt Wapict in partnerschap met het Bergense onderzoekscentrum Multitel aan een fotografische robot. Maar het is nog wat te vroeg om daar al veel over te kunnen zeggen.

“We zijn blij met de O&O-steun van het Waalse Gewest zodat we ons kunnen bezighouden met nieuwe technologieën”, benadrukt Sébastien Poliart, die als enige medeoprichter fulltime voor het bedrijf werkt.

De andere twee werken ook nog deeltijds ergens anders. De start-up nam onlangs iemand in dienst die zich bezighoudt met het secretariaat, en is naar eigen zeggen erg actief op blogs en op Facebook (3.000 fans).

“Onze prioriteit is om meer bekendheid te krijgen in Brussel en Parijs, waar we zeer aantrekkelijke prijzen kunnen bieden. Sommige bevriende ondernemers uit de streek van Doornik boeken meer omzet in Parijs dan in Wallonië.”

Paspoort

Naam bedrijf: Wapict (wapict.be)
Maatschappelijke zetel: Doornik
Oprichtingsdatum: 2010
Personeel: 3 vennoten + 1 bediende
Kapitaal: eigen fondsen (minstens 18.600 euro) + O&O-steun en uitvoer van het Waals Gewest

Partner Content